hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Antibiotikumos bécsiszelet

Rosszul szerepel Magyarország az antbiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben, ezúttal az élelmiszerek antibiotikum-tartalmáról hoz rossz híreket a Népszabadság.

Évente 25 ezer ember halála írható Európában a növekvő antibiotikum-rezisztencia számlájára – hangsúlyozták egy európai élelmiszer-biztonsági fórumon, amelynek a milánói expó adott otthont.

Ott beszámoltak arról a jelentésről és cselekvési tervről, amelynek célja a nyakló nélküli antibiotikum-használat visszaszorítása, és az azzal dúsított takarmányok minimalizálása a haszonállatok ellátásánál. Az állatok húsába jutó antibiotikumok miatt rezisztens kórokozók alakulnak ki, amelyek az emberbe átkerülve komoly megbetegedést okozhatnak. Az állatok ürülékével az antibiotikumok ráadásul bekerülnek a környezetbe, növelve az ott lévő baktériumok rezisztenciáját is.

Az idei állapotjelentés szerint az átlagos antibiotikum-fogyasztás embereknél kilogrammra számítva 116,4 mg, míg haszonállatoknál 144 mg, s kiderült, hogy nyolc tagországban (köztük Magyarországon) a haszonállatok sokkal több antibiotikumot kapnak, mint az emberek – erősítette meg Dominique Monnet, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ programvezetője. Ez pedig különösen a kóli és a szalmonella rezisztenciáját erősítette - olvasható a nepszabadsag.hu-n.

hirdetés

Könyveink