hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Szól az orvosnak a kötés, ha fertőznek a baktériumok

Színváltoztató orvosi kötés segíthet az antibiotikumok szükségtelen használatának és ezáltal a gyógyszerekkel szembeni rezisztencia kialakulásának megelőzésében – adta hírül az MTI.

A fejlesztés lényege, hogy a sebben lévő baktérium által kibocsátott méreganyagok észlelésekor a kötszerben lévő apró kapszulák kiengedik a bennük lévő fluoreszkáló festéket - írta hétfőn a BBC News. Mindez lehetővé tenné az orvosok számára, hogy gyorsabban azonosítsák a bakteriális fertőzéseket, illetve kezeljék azokat, különösen az égési sérüléseket szenvedett gyerekek esetében.

Még fejletlen immunrendszerük miatt a megégett gyerekek különösen fogékonyak a bakteriális fertőzésekre, amelyek lassíthatják a sebek gyógyulását, hosszabb kórházi kezelést és olykor maradandó hegeket eredményezhetnek. Rendkívül súlyos esetben halált is okozhatnak. Az orvosok számára nagyon nehézkes a fertőzések gyors és könnyű diagnosztizálása a kötés eltávolítása nélkül, ami azonban fájdalmas lehet a páciens számára és újabb sebeket eredményezhet. Emiatt gyakran antibiotikumot írnak fel a betegnek még azelőtt, hogy megerősítenék a fertőzés fennállását. Amikor azonban valaki úgy kap antibiotikum-kúrát, hogy nincs fertőzése, az azt eredményezheti, hogy a baktérium ellenálló lesz a gyógyszerrel szemben: az antibiotikum-rezisztencia pedig komoly egészségi probléma.

A nagy-britanniai Bath-i Egyetem kutatócsoportja majdnem egymillió fontot (442 millió forint) kapott a Medical Research Counciltól, hogy égési sérültektől vett mintákon tesztelje a kötés prototípusának hatékonyságát.

 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink