hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tudomány

Az alvás és az ébrenlét ritmusának megzavarása szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásában

A kialvatlan egereknél nagyobb a kockázata az Alzheimer-kór kialakulásának – derítették ki amerikai kutatók.
Az alváshiány, valamint az alvás és az ébrenlét ritmikus váltakozásának megzavarása az állatok agyában az Alzheimerre jellemző béta-amiloid fehérjék fokozott termeléséhez vezetett. A Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint a kísérletet végrehajtó St. Louis-i Washingtoni Egyetem kutatói genetikailag módosított egereket vizsgáltak meg, amelyek a betegség tüneteit mutatták. A kutatók megállapították, hogy az egerek agyfolyadékában jóval nagyobb volt a béta-amiloid koncentráció az ébrenlét alatt, mint alvás közben. Az alvás akut és krónikus megvonása szintén megnövelte a fehérjék koncentrációját. Az orexin nevű, különböző alvászavarokkal összefüggésbe hozott hormon adagolásával a tudósok alátámasztották azt a feltevésüket, amely szerint az orexin hatására szintén megemelkedett az egerek agyfolyadékának béta-amiloid koncentrációja.

A hibás térbeli szerkezetű béta-amiloid fehérjék úgynevezett plakkok, lerakódások formájában már jóval a klinikai tünetek fellépte előtt megtalálhatók az Alzheimer-betegek agyában. A kialvatlan egerek agyában jóval több plakk rakódott le, mint az eleget alvó fajtársaikéban.
 
Egy fiatal férfiakon végzett vizsgálat ugyancsak kimutatta, hogy a béta-amiloid koncentráció egereken megfigyelt napszakos ingadozása embereknél is fellép. A kutatók mindezek alapján feltételezik, hogy az alvászavar elősegítheti az Alzheimer-kór kialakulását, az elegendő alvás viszont lassíthatja a plakkok képződését, és így a betegség előrehaladását.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink