hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Aktuális fertőző betegségek a világban

Gyermekbénulás Angolában és kanyaró Görögországban.

Gyermekbénulás Angolában

Ez év július 19-én az Angolai Egészségügyi Minisztérium közzétette, hogy február óta 15 esetben tudtak vad poliovírust (wild poliovirus type 1, WPV1) kimutatni az ország fővárosában, Luandában és néhány más – korábban poliovírustól már mentes - régióban. Genetikailag hasonló vírust találtak a Demokratikus Kongóval határos területen is.

A közlemény kiemeli, hogy 2007 óta a WPV1 folyamatos járványok előidézője ebben az országban. Az Egészségügyi Világszervezet figyelmezteti az Angolával határos országokat a behurcolás veszélyére. Korábban, 2001 és 2005 között Angolában, a gyermekbénulás nem fordult elő, s – a genetikai hasonlóság miatt – valószínű, hogy Indiából került Angolába a vírus. A tömeges oltásokat megkezdték.

Kanyaró Görögországban

2010. július 25-én a Görög Epidemiológiai Központ 126 kanyarót jelentett és feltételezik, hogy e járvány kapcsolatban van a Bulgáriában nemrég kitört tömeges megbetegedésekkel. A 126 beteg közül 77-ben szerológiailag igazolták a kanyarót, a többi eset klinikailag felelt meg az EU esetdefiníciójának. A betegek közül 78-an 0–14 év között voltak (34 kanyarós 1–4 éves volt, 10 gyermek életkora nem érte el az 1 évet). 106 betegnél tudták tisztázni az oltási kórelőzményt (93-an nem kaptak oltást, 13-an csak egy MMR vakcinában részesültek). A megbetegedettek közül csak 8-an jártak Bulgáriában.

Forrás: www.thelancet.com/infection Vol 10 September 2010

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés