hirdetés
2021. május. 06., csütörtök - Ivett, Frida.

Adatguberálás helyett adatstratégia

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja kiváló európai műhelyekkel közösen vesz részt az új, innovatív módszereket kutató, 7 millió eurós IMI2 projektben, írja a Portfolio.

hirdetés

A big data módszerek segítségével a rendelkezésre álló adattengerből olyan következtetések vonhatók le, amelyek klinikai visszacsatolása megváltoztathatja egy-egy beteg kezelését, gyógyulását és a hosszú távú életminőségét. Az adat így akár életet is menthet.

Szócska Miklós egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatója kiemelte: az informatikailag könnyen kezelhető adatbázisokat korábban legfeljebb ellenőrzésre, alapszintű tervezésre, egyedi szakmai kutatások céljaira használták. Ennek gyakorlata 2010-től megváltozott, és Magyarország nemzetközileg is figyelemfelkeltő eredményeket ért el a rendszerfejlesztési és menedzsmentkontroll célú adatbányászati technikák intézményes bevezetésében és alkalmazásában.

A Menedzserképző Központ szerint az itthoni elektronikus közigazgatási és e-egészségügyi fejlesztések például már 1-1,5 éves távlaton belül összekötik az adatbázisokat és az ellátórendszert: azaz a big data egészségügyi forradalma rövidesen elkezdődik.

Itt az idő, hogy adatguberálás és lomizás, valamint az adatok üveggyöngyért történő cserekereskedelmének kisipari megközelítését felülírja egy XXI. századi egészségügyi adatstratégia, hívta fel a figyelmet Szócska Miklós.
 
Az Innovative Medicines Initiative 2 (IMI2) uniós program keretében 2015-ben indult "Big Data for Better Outcomes (BD4BO)" alprogram egy új mérföldkövet jelent az egészségügyi innováció területén európai szinten. A program középpontjában olyan betegség-specifikus projektek állnak, amelyeknek célja, hogy az adott területen új, innovatív terápiákat és gyógyszereket fejlesszenek ki. A most induló 7 millió eurós "DO-IT" projekt feladata pedig ezen betegség-specifikus projektek big data szempontú támogatása, hogy megteremtse a jövő egészségügyét és az egészségügy jövőjét, írja a lap.
(forrás: Portfolio.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés