hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A tacrolimus hatásos a refrakter idült urticaria kezelésében

Az idült urticaria aránylag gyakori megbetegedés, s elsősorban nőkben diagnosztizálják. Sok esetben az antihisztamin-terápia nem befolyásolja a betegség lefolyását, s ezért szteroidkezelésre kerül sor, s e gyógykezelés számos mellékhatása is jelentkezik.

Aránylag sok alternatív kezelés ismeretes, többek között alkalmazzák a calcineurin inhibitort, a cyclosporint. A cyclosporin-terápiát azonban korlátozza, különösen nőkben, a hirsutismust okozó mellékhatása.

Amerikai orvosok egy másik calcineurin inhibitor, a tacrolimus hatását és alkalmazásának biztonságosságát vizsgálták retrospektíve, 24 olyan betegben (19 nő és 5 férfi), akik átlagban már 6 éve szenvedtek idült refrakter urticariában.   E betegekben nem sikerült a folyamatot befolyásolni első és második generációs hisztaminnal, és a megbetegedettek több mint fele folyamatosan szteroidkezelést kapott (átlagdózis: 23 mg/nap prednisolon). Egyéb alkalmazott terápiák a következők voltak: montelukast, dapson, sulfasalazin, hydroxychloroquin, colchicin és thyroxin, de a betegek 83%-ában adásuk sikertelen volt.

A tacrolimus-terápiát 7 naptól 2 évig folytatták, átlagban 6 hónapig. A napi dózis 1 és 6 mg között volt, de néhány betegben dózisemeléssel elérték a 8 mg-ot.

Eredmények: a betegek 79%-ában javulás következett be (legtöbb esetben már 1 hónapon belül), 62%-ukban sikerült abbahagyni a szteroidterápiát, és a másik 23%-ban a napi dózist felére csökkenteni.

A tacrolimus leggyakoribb mellékhatásai a következők voltak: gyomor-bélrendszeri tünetek, neurológiai panaszok (fejfájás, migrén), emelkedett vérnyomás, magasabb szérum kreatinin. A mellékhatások legtöbbje lényegesen javult, ahogyan csökkentették a tacrolimus dózisát.

Forrás: American College of Allergy, Asthma & Immunology (ACAAI) 2010 Annual Scientific Meeting

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés