hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

A posztoperatív hiperglikémia előre jelezheti a sebfertőzés kialakulását

A sebfertőzések növelik a kórházban töltött napok számát, számos beteget emiatt ismételten kórházba utalnak, és a plusz költségek is jelentősek.

A posztoperatív sebfertőzés az egyik leggyakoribb kórházi eredetű infekció. Az Egyesült Államokban például az összes egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzés 38%-a műtét után kialakult sebfertőzés.

Egyértelműen bizonyították, hogy a sebfertőzések növelik a kórházban töltött napok számát, számos beteget emiatt ismételten kórházba utalnak, és a plusz költségek is jelentősek. Az is ismeretes, hogy a műtétre kerülő cukorbetegekben a sebfertőzés gyakrabban fordulhat elő, mint a nem cukorbetegekben. Éppen ezért a szénhidrát-anyagcsere minél tökéletesebb beállítása e betegekben egyben prevenciót jelenthet. Arra azonban kevés adat van, hogy a műtétet követő optimális vércukor-beállítás milyen mértékben befolyásolja a sebfertőzés kialakulását a nem cukorbetegekben.

A jelen vizsgálat tárgyát 2090 műtéten átesett dokumentációja képezte. Közülük 1561-nél történt a beavatkozás után vércukor-meghatározás, 803 betegben 12 órán belül. A betegek 7,42%-ában alakult ki sebfertőzés. A tanulmány során bizonyítást nyert, hogy a posztoperatív hiperglikémia (>6,1 mmol/l) egyértelműen hajlamosít sebfertőzésekre a nem diabéteszes populációban kolorektális és egyéb műtétek után, de érműtéteket követően nem mutatkozott ez az összefüggés. Ez a kapcsolat 7,8 mmol/l vércukorszint felett egyre kifejezettebbé válik.

Forrás: Arch Surg 2010; 145: 858-864.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés