hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A poliovakcina ígéretes az agytumor ellen is

A járványos gyermekbénulás elleni vakcinával ígéretes eredményeket értek el a glioblasztóma nevű agytumor kezelésében is – adták hírül egy korai fázisú vizsgálat alapján, melynek célja a megfelelő dózis meghatározása volt.

A Duke Cancer Institute által kifejlesztett és tesztelt terápiás módszer fázis I vizsgálatának alapját az a felismerés képezte, hogy a daganatsejteken nagy mennyiségben vannak olyan receptorok, melyek „mágnesként” magukhoz vonzzák a polivírusokat, melyek aztán megfertőzik és elpusztítják a ráksejteket. A PVSRIPO rövidítéssel jelölt kísérleti kezelés során olyan vírusokat juttatnak be a szervezetbe, melyek a tumorsejtek szempontjából halálosak, miközben az ép sejtek számára ártalmatlanok. A közvetlenül a daganatba infundált vírusok egyben mozgósítják a szervezet immunvédekezését is, ami ugyancsak felveszi a harcot a megfertőzött ráksejtekkel szemben.

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság chicagói kongresszusára bejelentett előadásban hét olyan beteg esetét mutatják be, akiknél a legagresszívabb agydaganatként számon tartott glioblasztóma multiforme a szokványos kezelés ellenére kiújult. A vizsgálati csoport három tagja jól reagált a kezelésre. A három beteg a kezelés után 12, 11, illetve 5 hónappal betegségmentes. Hagyományos kezelés mellett egyébként a glioblasztóma az esetek körülbelül felében 8 héten belül kiújul. Két betegnél nem sikerült megfelelő terápiás eredményt elérni: egyiküknél két hónap elteltével visszatért a daganat, míg másikuk állapota négy hónap múlva rosszabbodott. A fennmaradó másik két beteg kezelésére az utóbbi 2-3 hónapban került sor, náluk egyelőre nem mutatkoznak recidíva tünetei.

„Korai eredményeink némi bizakodásra adhatnak okot – mondja a vizsgálatot vezető dr. Annick Desjardins, a Duke Egyetem docense. – A glioblasztóma jelenlegi kezelési lehetőségei meglehetősen behatároltak, mivel az alkalmazott gyógyszerek nem képesek keresztülhatolni a vér-agy gáton, és gyakran nem specifikusan a daganatra hatnak. Úgy tűnik, hogy a most tesztelt terápia alkalmas e problémák áthidalására. Nagyon várjuk a vizsgálatot előmozdító további eredményeket.”

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: American Society of Clinical Oncology)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés