hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A pitvarfibrilláció és a krónikus veseelégtelenség kapcsolata

Régóta ismert, hogy a krónikus veseelégtelenség előrehaladott stádiumában gyakori a pitvarfibrilláció előfordulása, de a korai időszakra vonatkozólag csak nagyon kevés adat áll rendelkezésre.

Az American Heart Journal júniusi kiadványában jelent meg egy közlemény, amely 3267 felnőtt, veseelégtelenségben szenvedő, de dialíziskezelésben még nem részesülő beteg tanulmányozásáról számol be. A vizsgálatban részt vevők átlagos glomeruláris filtrációs értéke (GFR) 43,6 ± 13,0 ml/min/1,73 m2 volt, és a vizsgáltak 55%-ában a GFR nem érte el a 45 ml/min/1,73 m2-ot (enyhe vagy mérsékelten súlyos veseelégtelenség). A betegek 18%-ában tapasztaltak pitvarfibrillációt.

Ez a százalékos érték hasonló nagyságú volt, mint a végső stádiumú veseelégtelenségben korábban megfigyeltekben, de 2–3-szor magasabb, mint a lakosságban tapasztalható arány. Kifejezett rizikótényező volt: az életkor (27%-os rizikónövekedés 11 évenként), ha a beteg sohasem dohányzott, a szívelégtelenség, a kardiovaszkuláris megbetegedés, de a nők kevésbé voltak érintettek.

Lényegében e kapcsolat pontos okát nem ismerik. Feltételezik, hogy a háttérben valamilyen gyulladásos folyamat húzódik meg (a gyulladásos markerek, már ebben a stádiumban is emelkedettek!).

(Forrás: Am Heart J. 2010; 145: 690-694.)

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink