hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Benelux segítség a hitelpiaci válság miatt

A pénzügyminiszter ma nyújtja be a jövő évi büdzsét (frissítve)

Veres János pénzügyminiszter hétfőn nyújtja be Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Részleges államosítással segítenek a Benelux-államok az amerikai hitelpiaci válság tovagyűrűző hatása miatt - első európaiként - bajba került belga-holland bankon, a Fortison.

A kormány 3 százalékos GDP növekedés, 4,3 százalékos infláció mellett tervezi a jövő évi költségvetést, amely eredményszemléletben 3,2 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt tartalmaz - jelentette be Veres, miután a kormány elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét. A jövő évi költségvetés az egyensúly megőrzése és megtartása jegyében készült, jelentős tartalékokkal.
A központi egyensúlyi tartalék összege 78 milliárd forint, a fejezeti céltartaléké csaknem 80 milliárd forint, amelyből 75,6 milliárd forintot zárolt, az általános tartalék 56,5 milliárd forint - mondta Veres János. Céltartalékra 136 milliárd forint van elkülönítve a következő évi büdzsében.
Az önkormányzatok esetében eredményszemléletben hiánnyal számol a jövő évi büdzsé, mégpedig GDP-arányosan 0,4 százalékos deficittel, az önkormányzatok nélkül az államháztartás deficitje 2,8 százalék lenne a GDP-hez mérten. A lakossági fogyasztás bővülését 1,9 százalékra prognosztizálja a költségvetés, a közösségi fogyasztás 0,8 százalékkal bővülne, míg a beruházások növekedése 6 százalékot tesz ki. A bruttó bérekre 6,3 százalékos, a nettó átlagkeresetekre 6,8 százalékos növekedést prognosztizáltak a jövő évi büdzsé összeállításakor.
A miniszter közölte: összességében 29 100 milliárd forint körüli összeggel számolnak a bruttó hazai termékre vonatkozóan nominális értékben. Az államadósság alakulásáról nem mondott konkrét adatot, arányt a pénzügyminiszter, annyit azonban közölt, hogy az államadósságnak a GDP-hez viszonyított arányát tekintve megáll a növekedés.

*

Részleges államosítással segítenek a Benelux-államok az amerikai hitelpiaci válság tovagyűrűző hatása miatt - első európaiként - bajba került belga-holland bankon, a Fortison: a három ország összesen 11,2 milliárd euróval támogatja a magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező pénz- és biztosító intézetet. A belga, a luxemburgi és a holland kormány a legmagasabb szinten egyeztetett az ügyben a hét végén, bevonva az Európai Központi Bank elnökét és az Európai Bizottság versenyügyi felelősét is. Az euróövezetben a Fortis banké az első nagy válság a hullámokban több mint egy éve gyűrűző nemzetközi pénzpiaci krízis keretében.

Forrás: MTI

cimkék

Könyveink