2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A metamfetamin növeli a Parkinson-kór kockázatát

Egy új vizsgálat kimutatta, hogy a metamfetamin abúzus vagy más, hasonló szerek használata 76 százalékkal növeli a súlyos mozgászavarral járó betegég, a Parkinson-kór kockázatát.

A kutatók 40 472, 30 évesnél idősebb, olyan kaliforniai személy egészségügyi adatait tekintették át, akik 1990 és 2005 között kórházi kezelésben részesültek a metamfetamin vagy az amfetamin használata miatt kialakult rendellenességek miatt. Őket 207 831 olyan beteggel hasonlították össze, akiknél nem állt fenn addikció és vakbélgyulladás miatt kerültek kórházba, valamint 30 335 olyan kokainfüggő személlyel, akikben a kokainfogyasztás következtében alakultak ki kórházi kezelést igénylő zavarok.

Az elemzés kiderítette, hogy a metamfetamin- és amfetamin-használók körében 76 százalékkal magasabb volt a Parkinson-kór kialakulásának valószínűsége, mint azokban, akik nem használták ezeket a szereket. Ez azt jelentette, hogy 10 év alatt 10 000 metamfetamin- vagy amfetamin-függőből 21-ben lépett fel Parkinson-kór, míg az e szereket nem alkalmazóknál csak 12 személyben.

„Ezt az összefüggést már 30 éve sejtik, azonban először ez a vizsgálat igazolta a kapcsolat létezését” – mondta a torontói dr. Russell Callaghan, a kutatás vezetője. A Parkinson-kór annak következtében alakul ki, hogy a dopamin szintje csökken az agy egyes részeiben. Állati vizsgálatok már korábban kimutatták, hogy a metamfetamin károsítja az agy dopamintermelő területeit.

„Fontos, hogy a laikusok is tudják, hogy az eredmények nem vonatkoznak azokra a betegekre, akik egészségügyi okokból kapnak amfetamint, például figyelemzavar-hiperaktivitás (ADHD) miatt, mivel ők sokkal kisebb adagot szednek, mint amennyit a vizsgálatunkban szereplő betegek” – mondta dr. Stephen Kish, a tanulmány társszerzője.

A metamfetamin és a hasonló stimulánsok használata nagyon elterjedt: az illegális drogok közül fogyasztás tekintetében a második helyen vannak.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MSN/MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink