hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

A hatékonyság növelése a Budapest Egészségügyi Modell célja

A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő kórházak racionálisabb működtetése révén a hatékonyság növelése, így a betegek jobb színvonalon történő kezelése a Budapest Egészségügyi Modell célja. A megvalósítás első fázisán már túl vannak – mondta Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

A feladat kettős: egyrészt az egészségügyi szolgáltatókat kell egy egységes egészségpolitikai és -fejlesztési koncepció mentén összehangolni, másrészt az intézmények integritása, a szakmai centrumok megerősítése és a betegek jobb kiszolgálása a cél – mondta a főpolgármester-helyettes. Hozzátette: az egészségügyi szolgáltatók tevékenysége ma egymástól független, így nem a leghatékonyabb.
Horváth Csaba megemlítette, hogy új filozófiát szeretnének elterjeszteni. Az új koncepcióban prioritást kap az egészségmegőrzés, a prevenció, amellyel az egészségben eltöltött életéveket szeretnék növelni.
Pásztori Tamás, a modell projektmenedzsere hangsúlyozta, hogy a gyógyítás szakmai része továbbra is erős „mag” marad, de azzal ötvözni szeretnék a modern vállalatirányítási eszközöket. Mint mondta, akkor szerencsés egy ilyen modell, ha a kórházak megerősítést kapnak, és alapvetően a gyógyítási tevékenységükre tudnak koncentrálni.
„A kórházigazgatóknak a fő kérdés ne az legyen, hogy mi van a mosatással és az étkeztetéssel” – fogalmazott Pásztori Tamás, aki szerint lehetővé kell tenni, hogy az intézmények az alaptevékenységükkel nagyobb hatékonysággal tudjanak foglalkozni, a szervizfunkciókat – gazdálkodás, finanszírozás-kezelés – professzionális szolgáltatásként kapják meg.
Schannen Frigyes, a Roland Berger tanácsadó cég munkatársa elmondta: a megvalósítás során nem a költségek csökkentése, hanem a hatékonyság növelése a cél, és ez az optimális működés magasabb színvonalú ellátáshoz vezet. Hatékonyságnövelő lehet a kiszolgáló funkciók együttes kezelése és az egységes beszerzés megteremtése – tette hozzá.

MTI

cimkék

Könyveink