hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Társadalmi vitára bocsátják Budapest új Egészségpolitikai Koncepciójának tervezetét

A héten elkezdődik az egyeztetés a fővárosi egészségügy jövőjéről a civilekkel és az érdekvédőkkel – olvasható a Humán Várospolitikai Főpolgármester-helyettes március 17-i sajtóközleményében.

A Budapesti Egészségügyi Modell szakmai zsűrije március 17-i ülésén társadalmi vitára alkalmasnak találta a BEM részét képező Egészségpolitikai Koncepció tervezetét, és felkérte a projekt vezetőit, hogy még a héten kezdjék el róla az egyeztetést a társadalmi szervezetekkel. A megbeszélés részvevői egyetértettek abban, hogy a koncepció rendkívül széleskörű és alapos társadalmi-demográfiai-egészségszakmai adatsorok alapján készült. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a társadalmi egyeztetés fontosságára hívta fel a figyelmet és kérte, hogy a megbeszélések során felmerülő hasznos javaslatok épüljenek be a koncepcióba.
A főpolgármester-helyettes szerint a koncepció tervezete felhívta a figyelmet mindazokra a problémákra, amelyek miatt újra kell gondolni és ésszerűsíteni szükséges a fővárosi egészségügyi ellátórendszert. Így például megoldást kell találni a humán erőforrás tekintetében kialakult helyzetre. A szakápoló-hiány megszüntetése érdekében vonzóvá kell tenni az egészségügyi szakmatanulást és a pályát. Horváth Csaba elmondta, örömmel látja, hogy a koncepcióban megtalálhatók olyan elemek, mint például az egészségügyi szakképzésben részt vevőknek szóló ösztöndíjprogram, amelyet már az oktatáspolitika terén is szorgalmazott.
A főpolgármester-helyettes szerint a budapesti egészségügyi ellátás résztvevőinek – a fővárosnak, a kerületeknek, az egyházaknak, a SOTE-nek és az állami intézményeknek – elsősorban partnereknek kell lenniük, nem pedig versenytársaknak. Abban lehet versenyezni, hogy ki tud jobb szolgáltatást nyújtani, a partnerségnek viszont minden olyan területen meg kell nyilvánulnia, ahol a budapestiek betegségmegelőzéséért, egészségi állapotának javításáért hatékony együttes fellépésre van szükség.
Horváth Csaba szerint a koncepció lehetőséget ad a főváros konkrét egészségfejlesztési céljainak megvalósítására, kiemelten az elsődleges prevenció, a felvilágosítás, az egészséges életmód népszerűsítésére, amelyre a tervek szerint idén mintegy 300 millió forintot fordíthat a főváros.

cimkék

Könyveink