2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A háború soha nem ér véget

Azok az amerikai főiskolások, akik a harcoló hadseregben szolgáltak, hatszor olyan gyakran kísérelnek meg öngyilkosságot, mint az átlagos diákok – erről számoltak be augusztus 4-én az Amerikai Pszichológiai Szövetség találkozóján. A veteránok emellett sokkal gyakrabban gondolnak az öngyilkosságra és tervezik meg halálukat.

Az Utah-i Egyetem veteránokkal foglalkozó központjának kutatói 525 katonaviselt főiskolásról készítettek felmérést, akiknek átlagos életkora 26 év volt. Szinte mindegyikük (98%) Irakban vagy Afganisztánban szolgált és 60%-uk csatákban is részt vett.

A 415 férfinak és 110 nőnek majdnem a fele (46%) számolt be arról, hogy életük során már voltak öngyilkossági gondolataik; 20%-uk meg is tervezte a halálát. Ezzel szemben az Amerikai Főiskolások Egészségszövetségének 2010-es adatai szerint a főiskolások összességének csak 6%-a mondta, hogy komolyan gondolt az öngyilkosságra.

A halál megtervezése már azt jelenti, hogy komolyan fennáll az öngyilkosság veszélye – mondta M. David Rudd pszichológus, a vizsgálat vezetője. „Ez azt jelenti, hogy a veterán diákok háromszor olyan gyakran veszik igazán fontolóra az öngyilkosságot, mint az átlagos főiskolások” – tette hozzá.

A felmérés kimutatta, hogy a veterán diákok 7,7%-a kísérelt meg már öngyilkosságot, míg a főiskolások között csak 1,3%-os ez az arány.

„Sok férfi és nő, akik hazánkat szolgálják, alig nőtt még ki a serdülőkorból. Okkal aggódunk ezekért a nagyon fiatal emberekért, akik szörnyűségeket éltek át” – mondta Barbara Van Dahlen, aki egy olyan nonprofit egyesületet alapított Give an Hour (Szentelj nekik egy órát) néven, amely ingyenesen próbál segíteni a visszatérő katonáknak és családjaiknak mentális egészségük érdekében.

Rudd szerint az öngyilkosság veszélyének kitett fiatalok túlnyomó többsége poszttraumás tünetekkel küzd: súlyos szorongással, gondolatbetörésekkel, alvászavarral és újra meg újra leperegnek előttük az átélt harcok képei.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: USA Today/MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink