hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A Baxter Alzheimer-kór elleni új szere csalódást okozott

A Baxter cég felhagy az Alzheimer-kór elleni antitestkezelés késői fázisú vizsgálataival, mivel úgy tűnik, hogy a kezelés nem lassítja a kognitív hanyatlást és nem javítja a betegek funkcionális képességeit – számolt be a Reuters.

A Gammagardként ismert kezelés nem eredményezett kedvező hatást közepes súlyosságú Alzheimer-kórban, illetve azoknál, akik hordozzák az ApoE4-ként ismert gént, ami fokozza az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. A gyógyszergyár úgy nyilatkozott, hogy tovább elemzi az e betegcsoportban szerzett adatokat, de több vizsgálatra lenne szükség ahhoz, hogy a szer alkalmazását engedélyezzék az illetékes hatóságok.

A kezeléssel kapcsolatos korábbi vizsgálat tavaly nyáron nyilvánosságra hozott eredményei azt jelezték, hogy a szer 4 betegnél hozzájárult ahhoz, hogy az Alzheimer-kór legalább három éven át nem súlyosbodott. Ez reményt keltett arra, hogy a Baxter nagyobb vizsgálatokban is képes lesz igazolni hatásosságát, hiszen az Alzheimer-kór tipikusan 3−6 hónapon belül progrediál.

Eddig nincs olyan törzskönyvezett szer, mely lassítaná az Alzheimer-kór progresszióját, és a jelenleg engedélyezett szerek csak tüneti kontrollra alkalmasak. A Gammagard volt az egyetlen Alzheimer-ellenes szer, mely eljutott a tesztelés késői fázisába. Tizennyolc hónapnyi gyógyszeres kezelést követően azonban az enyhe vagy közepes súlyosságú Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél nem mutatkozott szignifikáns terápiás előny a kognitív hanyatlást és a funkcionális képességeket jelző pontszámokban a placebóhoz viszonyítva, ami azt jelenti, hogy nem sikerült elérni a vizsgálatban kitűzött két fő célt.

A vizsgálatot vezető dr. Norman Relkin kiemelte, hogy „nagyon különböző eredményeket” kaptak, mint az immunterápiával kapcsolatos más fázis III vizsgálatok, például az Eli Lilly solanezumabbal, valamint a Pfizer és a Johnson &Johnson bapineuzumabbal, mely két szer hatásosnak tűnik enyhe Alzheimer-kórban. Meg kell azonban jegyezni, hogy e csoportok sem észleltek statisztikailag szignifikáns különbségeket a másodlagos végpontok tekintetében.

A legfrissebb eredmények alapján a Baxter revideálja Alzheimer-programját, de csak az adatok teljes körű elemzése után dönt a következő lépésekről. A 200 mg-os dózis nem hozta meg a várt hatást, de a kutatók arra kíváncsiak, hogy a nagyobb, 400 mg-os adag sem nyújt-e terápiás előnyt.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink