hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Minden hetedik hetven felettit érinti a legdrágább betegség

Noha a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek sokkal több emberéletet követelnek, mégis a demencia az Egyesült Államok legdrágább betegsége – írta az MTI.

A RAND Corporation nevű nonprofit szervezet kutatói szerint az Alzheimer-kór és a demencia (időskori elbutulás) többi formája nem is a gyógyszerek és a kórházi kezelés miatt kerül sokba, hanem amiatt a mindennapi családi ápolás miatt, amelyre a csökkent szellemi képességű emberek rászorulnak.

A demencia-gyógyszerek megvásárlása, valamint a szakintézmények fenntartása a RAND szakértőinek számítása szerint 2010-ben 109 milliárd dollárba került. A szívbetegségek kezelésére ezzel szemben 102, a rákéra pedig 77 milliárdot kellett költeni. Az elbutulásra vonatkozó számadat azonban nem veszi figyelembe azt, hogy a beteg ápolása ezen felül nem hivatalosan mibe kerül még, és nem számol a gondoskodás miatt kiesett hozzátartozói jövedelmekkel sem.

Az Alzheimer-kór, a demencia leggyakrabban előforduló formája, de elbutulást okozhat még az agyvérzés és más kóros elváltozás is.

A szellemi képességek időskori csökkenésének előfordulása a lakosság elöregedésével párhuzamosan egyre gyakoribb. A RAND-tanulmány megállapította, hogy az Alzheimer-kóros páciensek a betegség megállapítása után átlagosan még 4-8 évig élnek, de előfordul olyan is, hogy valaki 20 évig küzd a súlyos csapással. A jelentés megállapította, hogy a 80 éves életkort elért amerikai Alzheimer-kóros betegek háromnegyed része ápolóintézetre szorul, míg az összlakosság esetében ez az arány csak 4 százalék.

A Rand Corporation vizsgálatából úgy számolták, hogy a 70 év feletti emberek 14,7 százaléka demens.

A problémát súlyosbítja, hogy Amerikában is egyre csökken azoknak a fiataloknak az aránya, akik gondoskodni tudnának az elbutulással küzdő idős betegekről. Mivel a jelenlegi gyógymódok csak ideiglenesen enyhítik a tüneteket, de a betegség előrehaladását nem lassítják le, igazi áttörést az okozna, ha sikerülne megtalálni a megelőzés, vagy a kór folyamata visszafordításának módját.

Egyebek között ez a célja annak az agyműködés kutatására és átfogó feltérképezésére irányuló, már az első évben 100 millió dollárral finanszírozott projektnek, amelyet a napokban hirdetett meg Barack Obama amerikai elnök.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés