hirdetés
2024. augusztus. 25., vasárnap - Lajos, Patrícia.
hirdetés

"A háziorvosi rendszer ebben a formában már nem működőképes"

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara korábbi elnöke szerint a jelenlegi háziorvosi rendszer ebben a formában már nem működőképes, írja az atv.hu.

Tavaly év elejéhez képest közel 50 százalékkal emelkedett a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma, idézi a Válasz Online-t az ATV. 

Komáromi Zoltán szerint különösen súlyos a helyzet Nógrád megyében, ahol a lakosság 30 százaléka olyan körzetben él, ahol nincs háziorvos. Hasonlóan kilátástalan a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyében is. "Az a tragikus, hogy nemcsak ebben a 910 praxisban van probléma, hanem az ott helyettesítő közel 900 kolléga a saját praxisát sem tudja ellátni", mondta Komárom, aki szerint Békés és Nógrád megyében például találni olyan háziorvosokat, akik három-négy praxist is ellátnak, 5-6000 beteget kezelnek kis falvakban, naponta akár 20-40 kilométert is ingázva.

A kormány azt tervezi, hogy felülvizsgálja a praxisjogokat, és az önkormányzatoktól elvenné a szolgálatokat. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos azonban aggodalmát fejezte ki: attól tart, hogy ha tovább központosítanak, elveszika háziorvosok maradék jogait is, a 70 fölötti kollégák kilépnek a rendszerből. Ez teljes összeomláshoz vezethet, hiszen a háziorvosok körülbelül 60 százaléka 70 év feletti.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara korábbi elnöke szerint a jelenlegi háziorvosi rendszer ebben a formában már nem működőképes. A hagyományos modell – egy orvos, egy nővér, egy falu – idejétmúlt. Úgy véli, hogy a reformok elindításához legalább fél évre van szükség, de az eredmények csak 3-5 év alatt fognak megmutatkozni. Hozzátette: csak valamilyen evolutív fejlődésről lehet szó, többfajta forma együttélését kell megtalálni. Nagyon jól működik például a telemedicina egyes helyeken, amit a Máltai Szeretetszolgálat alkalmaz.

A teljes információ

(forrás: atv.hu)

Könyveink