hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Ősi parazita ösztönözheti az ember kockázatkereső viselkedését

A Qubit szerint a Toxoplasma gondii nevű egysejtű még tünetmentes fertőzés esetén is mélyreható változásokat generál az idegrendszerben.

Ismert, hogy egyes paraziták képesek úgy megváltoztatni gazdaszervezetük viselkedését, hogy az a saját reprodukciós érdekeiket támogató magatartási mintákat feladva az élősködőnek kedvező módon viselkedjen. Az elmúlt évek tudományos eredményei arra utalnak, hogy akadnak olyan organizmusok, amelyek jóval szofisztikáltabban veszik át a hatalmat – ilyen például az észak-amerikai énekeskabócákat zombikká változtató varázsgomba vagy a cukorbogarak falánkságát az extremitásig fokozó bélféregfaj

De ezek közé tartozik az állandó testhőmérsékletű állatok világszerte elterjedt parazitafertőzését, a toxoplazmózist okozó, Toxoplasma gondii nevű egysejtű protozoon is. A legújabb kutatásokban a viselkedést bizonyítottan befolyásoló tulajdonsága miatt agykontroll-parazitaként is emlegetett kórokozót egyre többször teszik felelőssé az evolúciós óvatosságot felülíró vakmerő viselkedésért. Ezt a gondolatmenetet követve, sokak szerint ennek az ősi egysejtűnek tudható be az is, hogy amióta világ a világ, mindig akadnak olyan emberek, akik a többieknél jóval bátrabban mernek kockáztatni, dacolva a várható veszélyekkel, mozgásban tartva a kulturális, társadalmi és gazdasági evolúciót, írja a lap.

Miguel Clavero Pineda spanyol evolúcióbiológus a Conversation oldalán foglalta össze a szóban forgó parazita kutatásának legfrissebb, sci-fibe illő fejleményeit.

A teljes információ

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink