hirdetés
2022. augusztus. 15., hétfő - Mária.
hirdetés

 

Egy macskaparazita is felelős lehet az agydaganatért

A Qubit szerint az elsődleges agydaganatok között listavezető gliomák kialakulásának kockázatát növeli egy gyakori macskaparazita.

Az amerikai, német és norvég rákkutatók az International Journal of Cancer folyóiratban megjelent tanulmányukban ismertették vizsgálati eredményeiket. A nemzetközi kutatócsoport daganatos páciensek kórelőzményeit elemezve összefüggést talált a korábbi Toxoplasma gondii fertőzésre utaló speciális antitestek szervezetbeli jelenléte és a glioma kialakulása között. A kutatók szerint az ok-okozati összefüggés bizonyításához további, akár több ezer daganatos eset megvizsgálása indokolt, írja a lap.

A toxoplazmózis nevű, agyvelőgyulladással, neurológiai elváltozásokkal, a szív, a máj és a szemek károsodásával, illetve tartósabb magatartászavarokkal járó humán betegséget kiváltó egysejtű eukarióta endoparazita Toxoplasma gondii egyike a házi macska (Felis silvestris catus) élősködőinek. A kórokozó fejlődési ciklusának ivartalan szakasza madár vagy emlős köztigazdában, az ivaros szakasz pedig a macskákban, mint végleges gazdában zajlik. Az oociszták a macskaürülékkel távozva fertőzhetik meg az embert is.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink