hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Kutatók indítottak magyar honlapot az endotoxinokról

Az endotoxinokról indult tudományos-ismeretterjesztő honlap - tájékoztatta az MTI-t Mándi László, a Debreceni Orvostudományi Egyetem tutora.

A New Orleans-i Egyetem tudósai felfedezték, hogy az endotoxin is felelős egyes daganatok kialakulásáért és az áttétek képződésért. Eredményüket a neves onkológiai szaklapban, a Cancer Letters áprilisi számában közölték. Mándi László, a Debreceni Orvostudományi Egyetem tutora szerint az endotoxint (más néven lipopoliszacharid, rövidítve LPS) jelenleg kevesen ismerik annak ellenére, hogy ez volt a 2011-es orvosi Nobel-díj témája.

Az endotoxin a Gram-negatív baktériumok falában található rendkívül mérgező anyag, mely a baktérium pusztulása után fejti ki hatását. Ilyen mikroorganizmusok többek között az egészséges emberekkel együtt élő bélbaktériumok is, melyek időről időre elpusztulnak, és ekkor sejtfalukból endotoxin szabadul fel. Az a szervezet egészére kiterjedő igen súlyos, szeptikus, sokkos állapotot okozhat.

A méreganyag a véráramba jutva kóros, céltalan immunreakciót vált ki, ami genetikai hajlamtól függően különböző betegségek, kórképek megjelenését eredményezi. Az endotoxinoknak szerepe van a daganatok áttéteinek képződésénél és a daganatos betegek állapotának rosszabbodásában.

Mándi László évek óta foglalkozik daganatkutatással és tumoros betegek megadózisú C-vitamin-terápiájával. "Több kollégámmal együtt azt figyeltük meg, milyen módon fejti ki hatását a C-vitamin. A megadózisú C-vitamin infúziósan adva a daganatos sejteket pusztítja, az endotoxin okozta kóros immunreakció mértékét csökkentheti, szintén csökkenti a vérmérgezés kockázatát, ugyanakkor az ép sejteket nem károsítja, szemben például a kemoterápiás vagy a citosztatikus, vagyis sejtosztódásgátló szerekkel" - magyarázta Mándi László az MTI-nek.

"Magyar kutatók és orvosok együttműködésének köszönhetően május végén indult az endotoxin.hu információs honlap, ahol mindenki számára elérhetővé válnak a legújabb klinikai és kutatási eredmények" - mondta a kutató.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink