hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Indul a siketjelnyelv egységesítése

Kutatási program indul a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetében a magyar siketjelnyelv egységesítésére.

A 334 millió forintos forrású, JelEsély elnevezésű projekt azt készíti elő, hogy 2017-től be lehessen vezetni az oktatásban a jelnyelvet.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke az Akadémián tartott projektindító rendezvényen méltatta a 2009-ben elfogadott törvényt, amely kötelezővé teszi a jelnyelv használatát és tanítását az oktatásban. Soltész Miklós szociális államtitkár elmondta, hamarosan egy hasonló egyedülálló programot indítanak, az a tolmácsszolgálatokat fogja segíteni jelnyelvi videotolmácsolással, erre a projektre 540 millió forintot fordítanak. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő jelnyelven arról beszélt, hogy a program a jobb minőségű élet lehetőségét is megteremti a Magyarországon élő mintegy 10 ezer siket ember számára.

A 2009-ben született, a magyar jelnyelvről és annak használatáról egyhangúlag elfogadott törvény egyebek mellett kimondja, hogy 2017-től a hallássérült gyereket nevelő, oktató gyógypedagógiai intézmények a szülők kérésére kötelesek az óvodai és iskolai nevelést jelnyelven is biztosítani.

A projekt keretében várhatóan akadémiai jelnyelvi szótárt is készítenek.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink