hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Hallókészülékek segíthetnek elkerülni az időskori elbutulást?

Új kutatási eredmények szerint a hallókészülékkel élők jobb kognitív funkciókat mutatnak, mint a készüléket nem viselők, közli az Index.

Új kutatási eredmények szerint a hallókészülékek segíthetnek az emberi agy fiatalságának és fittségének megőrzésében. Szingapúri kutatók felmérése alapján a hallókészüléket viselő idősek 19 százalékkal kisebb valószínűséggel mutatták a kognitív hanyatlás jeleit, mint a készüléket nem viselők. Ez nem is olyan meglepő, ha tudjuk, hogy a beszéd, a nyelvi megértés és a memória mind szorosan összefügg az agyban, jelzi a lap.

A hallásromlás kapcsolódhat a demencia kialakulásához, úgy, ahogy a dohányzás, a fizikai inaktivitás és az elhízás is. Egy, a halláskárosodással foglalkozó metaanalízis feltárta, hogy a hallókészülékek használata után a résztvevők 3 százalékkal jobb eredményt értek el a rövid távú kognitív teszteken.

Már 2016-ban egy, a Harvardon végzett kutatás azt találta, hogy a hallássérült betegek hallókészülékkel jobb pontszámot értek el a memória- és koncentrációs teszteken.

Az új metaanalízis eredményei egyértelműen arra utalnak, hogy a hang valószínűleg jót tesz az agynak. Az okok még nem tisztázottak, de lehet, hogy a készülékek éles zörejei helyreállítják vagy megerősítik az elveszett idegi kapcsolatokat. Lehet, hogy átformálják az agy bizonyos részeit?

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink