hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Ha eddig megúszta a Covidot...

Az InfoStart szerint az emberek nagy része elkapta már a koronavírust – és sokan vannak olyanok, akik nem is egyszer betegedtek meg.

A statisztikák szerint az amerikaiak 70 százaléka volt már fertőzött, 12 százalékuk kétszer kapta el a vírust, 1 százalékuk pedig már háromszor vagy annál többször is volt beteg.

A szakértők szerint több faktor is szerepet játszhat abban, hogy akik eddig nem kapták el a fertőzést, miért úszhatták meg azt, az omikron legfrissebb variánsával, a BA.5-tel szemben azonban ez talán már nem lesz elég – írja az NBC News.

Neville Sanjana, a New York Genomközpont biomérnöke szerint kettőn áll a vásár: a vírus mellett az emberi szervezet határozza meg, ki lesz beteg, illetve ki ússza meg.

A New York Egyetem kutatói már 2020-ban azonosítottak egy sor gént, amelyek meghatározzák azt, ki mennyire fogékony a vírusra. Azt találták, hogy az ACE2 receptort kódoló gének gátlása csökkentheti a fertőzés valószínűségét: ez a receptor teszi lehetővé a vírus bejutását a szervezetbe.

Nagyjából 100-500 gén befolyásolhatja a koronavírusra való fogékonyságot a tüdőben vagy az orrüregben, ezzel egyes személyek genetikája nagy mértékben hozzájárul a koronavírus elleni védelemhez – de nem kizárólagos mértékben. "Nagyon is természetes, hogy megfertőződünk, ha ki vagyunk téve a vírusnak: erre nincs csodaszer. De miután valaki megfertőződött, azt, hogy hogyan reagál erre, befolyásolják genetikai variánsai", mondta Ludmila Prokunina-Olsson, a tanulmány vezető kutatója, a Nemzeti Rákkutató Intézet Transzlációs Genomikai Laboratóriumának vezetője. Két genetikai variáns például csökkenti az OAS1 nevű gén kifejeződését, mely a veleszületett immunválasz része. Azok esetében, akiknél a genetikai variációk jelen voltak, nagyobb volt a kórházi kezelése esélye megfertőződés esetén.

Ezzel együtt is nehezen tudják a tudósok kimutatni azt, hogy milyen génvariációk tudják megelőzni azt, hogy ki fertőződik meg, és ki nem.

A teljes információ

(forrás: Infostart)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink