hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Génterápiával állították vissza egerek hallását

Egy magyar, amerikai és francia tudósokból álló kutatócsoport először volt képes visszaállítani egerek hallását annyira, hogy azok érzékelni tudtak egy hangosabb beszélgetésnek megfelelő hangot, valamint a világon először sikerült a hallászavarral társuló egyensúlyzavarukat is gyógyítani.

A kutatási eredményekről szóló cikk első szerzője dr. György Bence, a Harvard Egyetem kutatója, aki a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetében kezdte vizsgálni az extracelluláris vezikulákat, és szerzett PhD-fokozatot. A kutató korábban a Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa volt és elnyerte egyebek mellett a Baráti Kör Doktorandusz Kiválósági Díját is.

A Harvard Egyetemen működő kutatócsoport “a trójai faló” elvét használta, amikor a génterápiában jól ismert vírust (AAV, adeno-asszociált vírus) becsomagolták a sejtek közötti természetes kommunikációban résztvevő, úgynevezett extracelluláris vezikulákba (sejten kívüli hólyagocskákba), így nyerve hatékonyabb génátvivő rendszert. A vezikulákba csomagolt AAV vírusokat sokkal hatékonyabban vették fel a belső fül halló és egyensúlyozó szőrsejtjei. A beteg egerek belső fülébe újszülött korukban juttatták be a hibás gént. Az egerek a kezelést követően visszanyerték hallásukat, emellett a súlyos egyensúlyzavarnak sem maradt nyoma.

Dr. György Bence a kutatással kapcsolatban elmondta, mivel az egerekben található hibás gén pontosan megfelel az emberi süketséget okozó gén egyik fajtájának, így azt remélik, 5-7 éven belül embereken is kipróbálható lesz a kezelés.

A veleszületett süketség minden kétezredik újszülöttet érinti a világon, leggyakoribb oka a belső fül érzékelő szőrsejtjeinek betegsége. Ezek a sejtek képtelenek az osztódásra és a megújulásra, így a születéskor jelenlévő sejtek élete végéig elkísérik az embert. A belső fül szőrsejtjei nemcsak a hangok érzékelésében játszanak alapvető szerepet, hanem az egyensúlyérzékelésben is, így a veleszületett süketség egyes formái egyensúlyzavarokkal is társulhatnak, közli az egyetem honlapja.

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink