hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Kevesebb az új Alzheimer-kóros eset az USA-ban

A PharmaOnline szerint csökkenő trendet mutat az Alzheimer-kór incidenciája az Egyesült Államokban, bár a földrajzi területek közötti szórás igen jelentős.

Az Amerikai Geriátriai Társaság (American Geriatrics Society) a Journal of the American Geriatrics Society folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy az általuk felvételezett 2007-2014 közötti idősoron az újonnan Alzheimer-kórral diagnosztizált betegek folyamatos csökkenését figyelték meg, írja a lap.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Noam Y. Kirson et al, Temporal and Geographic Variation in the Incidence of Alzheimer's Disease Diagnosis in the US between 2007 and 2014, Journal of the American Geriatrics Society (2019).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A társaság az adatelemzés során a 65 évnél idősebb, Medicare által biztosított populációból egy 5%-os, véletlenszerűen vett minta adatait dolgozta fel (ez valamivel több, mint másfél millió embert jelent).

Korábbi, kisebb mintákon végzett vizsgálatok eredményei szerint a progresszív neurológiai betegség incidenciája csökkenő trendet mutat, és a mostani elemzés is igazolta ezeket. Míg 2007-ben a 65 év feletti populációban átlagosan 1,53%-os arányban diagnosztizáltak Alzheimer-kórt, 2014-ben ez a ráta 1,09%-ra csökkent. Ez igen örvendetes eredmény lenne, azonban nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy az új diagnózisok száma földrajzi elhelyezkedést tekintve óriási szórást mutat, például vannak olyan régiók, ahol az incidencia megközelíti a 3%-ot.

A leginkább veszélyeztetettek a közép-nyugati és a déli államok (Mississippi, Arkansas, Tennessee és Texas) idős lakosai, ám a területi eltérés okait a statisztikai modellek egyelőre nem voltak képesek tisztázni. A kutatás másik fontos eredménye, hogy az incidencia legnagyobb növekedése nem ezekben a régiókban, hanem a nyugati államok (Minnesota, Washington, Oregon) kisebb lélekszámú, vidéki településein tapasztalható.

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink