hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Klinikai vizsgálat alatt a demencia elleni vakcina

Egy ausztrál-amerikai kutatócsoport olyan vakcinát fejleszt, amellyel megelőzhetők lennének a demencia bizonyos formái. Sikeres állatkísérleteket követően a kutatás a klinikai vizsgálati fázisba lépett, írja a PharmaOnline.

A University of California, Irvine (UCI) és a dél-ausztráliai Flinders Egyetem közös kutatócsoportja az Alzheimer's Research & Therapy című folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy állati modellszervezetekben sikereket értek el azzal a vakcinával, amely képes az agyból kitakarítani a felgyülemlő amiloid plakkokat és tau fehérjéket, adta hírül a PharmaOnline.

A kutatócsoport olyan oltóanyag kidolgozásán munkálkodik, amely képes az agyból eltávolítani az akkumulálódott béta-amiloid plakkokat és a hiperfoszforilált tau-fehérjékből álló lerakódásokat – ezek együttesen vezetnek az Alzheimer-kórt kísérő neurodegeneratív folyamatokhoz és a kognitív funkciók romlásához. Génmódosított egereken a MultiTEP platformmal, kombinált oltóanyagokkal és az Advax vivőanyaggal végzett vizsgálataikban magas immunogenitást értek el, azaz a keletkező antitestek specifikusan felismerték a béta-amiloid plakkokat, neurofibrillumokból keletkező csomókat, és ami a legfontosabb, számottevő mértékben csökkentették mind az oldható, mind az oldhatatlan fázisú béta-amiloid mennyiségét a transzgénikus egerek agyában.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy bizonyos esetekben megfelelő oltóanyag-kombinációval erős immunválasz váltható ki az Alzheimer-kór fő patológiai jelei ellen, ugyanakkor arról nincs szó, hogy egészséges egyének rutinszerűen kaphatnák majd a vakcinát az időskori demencia bekövetkezési esélyének csökkentése érdekében.

(forrás: PharmaOnline )

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink