hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Rájöttek, hol kezdődik az agyban az Alzheimer-kór

Skót kutatók az Alzheimer-kór memóriazavarainak tipologizálása alapján kimutatták, hol kezdődik a betegség az agyban, ami a jövőben nagyban megkönnyítheti a korai diagnózist.

A University of St. Andrews és a University of Edinburgh kutatócsoportja a Current Biology folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy sikerült megtalálniuk azt az agyterületet, ahol elsőként jelentkezik az Alzheimer-kór, ez pedig a laterális entorhinális cortex.

Az Alzheimer-kór a demencia egyik legelterjedtebb formája, csak az Egyesült Királyságban 520 ezer ember szenved a betegségben. Az agyban található memóriahálózatok degenerációja eredményezi a progresszív betegség első jeleit, vagyis hogy nem emlékszünk azokra a dolgokra, amelyek velünk történtek meg. Ezt a memóriatípust nevezzük epizodikus memóriának, mely a múltban történt események előhívásáért felel.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A mostani kutatásban az epizodikus memóriáért felelős réteget vizsgálták, és megállapították, hogy amennyiben a laterális entorhinális cortex 2. rétegének legyezősejtjei és a hippocampus közötti összeköttetés sérül, degenerálódik, az az epizodikus memóriafunkciók zavarait okozza oly módon, hogy több más memóriaterület és funkció érintetlen marad. Az eredmények különösen hasznosak lehetnek az Alzheimer-kór korai diagnosztikájában, illetve további kutatásokban, melyek arra irányulhatnak, hogyan támogatja az agy az epizodikus memóriát, illetve milyen faktorok vezetnek az epizodikus memóriafunkciók károsodásához.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink