hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Az időszakos böjt javíthatja az egészségi állapotot

Az Origo szerint a 16:8-as szakaszos böjtölés számos pozitív eredménnyel járhat, miközben csökkentheti a fáradtságot.

A vizsgálatban olyan résztvevőket követtek nyomon, akik heti öt napon keresztül 16 órát böjtöltek három hónapon keresztül. A tudósok azt találták, hogy a jó egészségi állapot több markere is növekedett, emellett csökkent egy olyan marker, amely a daganatos progresszióról ismert, közli a lap.

A Mainzi Egyetem tudósai a diéta lehetséges egészségügyi előnyeit kívánták feltárni, írják az IFL Science online tudományos portál nyomán. A vizsgált időszakban harminc résztvevő kötelezte el magát a 16:8-as rendszer mellett, miközben kérdőíveket töltöttek ki, felmérték a fáradékonyságukat, és vérmintát is vettek tőlük a biomarkerek elemzéséhez. Ezeket két hét múlva, négy hét múlva és a böjtölési időszak lejárta után végezték el. Minden résztvevőnek be kellett tartania a szokásos életmódját, kivéve az étrend megváltoztatását.

A Nutrients tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint egy átlagos résztvevő közel 20 százalékos javulást tapasztalt az életminőséget illetően minden mérőszámban, beleértve a fizikai és mentális egészséget, a fizikai „működést" és a fájdalmat. Némelyiküknek mindössze két hétre volt szüksége, másoknak azonban akár négy hétre is, hogy észrevehető javulást érjenek el. Három hónapos diéta után a mentális fáradtság körülbelül 40 százalékos relatív csökkenése volt tapasztalható, bár két hét után nem tudtak jelentős különbséget kimutatni.

Szintén jelentősen csökkent az IGF-1, az inzulinhoz hasonló hormon, amely szerepet játszik a tumorok növekedésében.

A tanulmány rámutat: a kutatási minta mérete túl kicsinek bizonyult ahhoz, hogy jelentős következtetéseket lehessen levonni az időszakos böjt hatékonyságáról, míg a vizsgálat kérdőíves stílusa torzításokat is eredményezhet.

 A teljes információt ITT olvashatja

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink