hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

 

A genetikai tényezők és az életmód hatása a halálozási kockázatra

Az Edinburghi Egyetem tudósainak vezetésével egy kutatócsoport annak járt utána, hogy életmóddal mennyiben lehet jó irányba befolyásolni az egyébként negatív genetikai tényezőket – írja a hvg.hu.

Az Egyesült Királyság biobankjából származó adatok segítségével összesen 353 742 embert vontak be a vizsgálatba. A BMJ Evidence-Based Medicine című tudományos lapban megjelent publikáció szerint az egészséges életmód akár 62 százalékkal is ellensúlyozhatja a rövidebb élettartamra hajlamosító genetikai faktorokat, és akár 5 évvel is meghosszabbíthatja az élettartamot.

A kutatók azt is kimutatták, hogy azoknál, akiknél ilyen típusú genetikai tényezővel lehet számolni, 21 százalékkal nagyobb az esély a korai halálozásra, mint azoknál, akiknél nem – függetlenül attól, hogy milyen életmódot éltek. Eközben az egészségtelen életmódot folytató embereknél 78 százalékkal nagyobb a korai halálozás esélye – függetlenül a genetikai kockázatuktól – írja a hvg.hu.

A vizsgálat arra jutott, hogy az egészségtelen életmód és a genetikai kockázat együttesen több mint kétszeresére növeli a korai halálozás kockázatát azokhoz képest, akik szerencsésebb génkészlettel születtek és egészséges életet éltek.

A kutatók azt találták, hogy az emberek bizonyos mértékig kontrollálhatják az élettartamukat. A magas genetikai kockázattal rendelkezők 40 éves korukban például 5,22 évet adhatnak hozzá az életükhöz, ha egészségesen élnek. Nem meglepő módon a hosszabb élethez az kell, hogy valaki

  • soha ne dohányozzon,
  • rendszeresen végezzen valamilyen fizikai aktivitást,
  • legyen kiegyensúlyozott és elegendő az alvásideje,
  • táplálkozzon egészségesen.
(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink