hirdetés
2021. szeptember. 18., szombat - Diána.
hirdetés

Az FDA engedélyezte egy új gyógyszer, a Brilinta (ticagrelor) alkalmazását az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) július 20-án bejelentette, hogy engedélyezte az AstraZeneca által gyártott Brilinta ticagrelor tabletták alkalmazását, hogy akut koronária szindrómás (ACS) betegekben – a clopidrogelhez képest – csökkentse a szívinfarktusok és a kardiovaszkuláris eredetű halálozások gyakoriságát.

A Brilintát, ezt az új trombocitaellenes gyógyszert ACS-es betegeknek - így instabil angina, NSTEMI, STEMI diagnózisa esetén - javallják a trombózis kialakulásának megelőzésére. Kimutatták, hogy jobban csökkenti a kardiovaszkuláris halálozásból, a szívinfarktusból és a stroke-ból álló kombinált végpont gyakoriságát, mint a clopidrogel.

Ez az eredmény a kardiovaszkuláris halálozások és a szívinfarktusok rátájának különbségéből eredt; a stroke tekintetében nem volt eltérés a két gyógyszer között. Perkután koronária intervencióval (PCI) kezelt betegekben a Brilinta csökkentette a stent-trombózis előfordulását. A Brilintát a vizsgálatokban aszpirinnel kombinálva alkalmazták. Ha az aszpirin fenntartó adagja meghaladta a napi 100 mg-ot, ez csökkentette a Brilinta hatásosságát.

Az FDA a PLATO (A Study of PLATelet Inhibition and Patient Outcomes) vizsgálat alapján fogadta el a Brilintát; ebbe a szuperioritási vizsgálatba világszerte 18 624 ACS-es személyt vontak be, és a szer hatását a clopidrogelével vetették össze. Most, hogy az FDA engedélyezte a Brilinta alkalmazását, az AstraZeneca tárgyalásokba kezd a kórházakkal, a protokoll bizottságokkal, a kormányzattal és a biztosítókkal, hogy a gyógyszert ténylegesen eljuttassa a betegekhez – a következő egy évben ez lesz a legfontosabb feladat.

A Brilinta, akárcsak a többi trombocitaellenes szer, jelentős, olykor halálos vérzést is okozhat. A PLATO vizsgálatban a jelentősebb vérzések száma tekintetében nem volt különbség a Brilinta és a clopidrogel között (11,6, illetve 11,2 százalék). Ez volt a leggyakoribb mellékhatás, a második leggyakoribb pedig a nehézlégzés, amely a Brilinta esetében 14 százalékos gyakoriságú volt, a clopidrogel mellett pedig 8 százalékos.

Mint minden termékével kapcsolatban, az AstraZeneca a Brilinta esetében is biztosítani fogja, hogy mind az orvosok, mind a betegek tisztában legyenek a gyógyszer előnyeivel és hátrányaival, valamint azzal, hogy az aszpirin dózisa befolyásolja a Brilinta hatásosságát. A Brilintát eddig 39 országban engedélyezték, az Európai Unióban BRILIQUE™ néven. További 45 országban folyamatban van az engedélyezése.

(forrás: WorldPharmaNews/MedicalOnline-Pharma-klub)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

E havi szerkesztőnk

Dr. Marozsán Ibolya

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1974-ben végeztem summa cum laude minősítéssel. A későbbiekben belgyógyászatból és kardiológiából, majd tüdőgyógyászatból szereztem szakvizsgát. Fő érdeklődési területem mindig a kardio-pulmonológia határterülete volt. Ilyen témakörökben számos előadást tartottam magyar, angol és német nyelven, illetve ezek írásos formában is megjelentek különböző folyóíratokban. Legutolsó munkám  a  Szív és érgyógyászat tankönyv /2020/   "Mellkasröntgen a kardiológiában" fejezetének a megírása volt.
hirdetés