hirdetés
2017. március. 26., vasárnap - Emánuel.

A globális tromboemboliás rizikó hatékony csökkentéséért cserébe az árat, vérzéses kockázatot minimalizálni szeretnénk. Legyen biztonságos magas kockázatú tumoros betegeknél, ill. speciális esetekben is, kardioverzió, sőt radiofrekvenciás ablációs beavatkozás során.  Nyújtson tartós védelmet recidív mélyvénás trombózis és tüdőembólia ellen.

Pitvarfibrillációban (PF) az alvadásgátló kezelés jelentősebb mértékben csökkenti a stroke kockázatát, mint az acetilszalicilsav (ASA), vagy a kettős trombocita-aggregáció gátló (ASA+clopidogrel) kezelés. Az új típusú orális antikoagulánsok (NOAC) ma már széles körben elfogadott terápiás opciót jelentenek a stroke prevenciójára nem-valvuláris PF (NVPF) esetén. Mindazonáltal, a NVPF betegeknek egyes csoportjainál kevés klinikai adat, vagy a betegek magas kockázata, vagy amiatt, hogy az alvadásgátló, és a trombocita-aggregáció gátló kezelés harmonizálására van szükség. A rivaroxabannal három olyan randomizált, kontrollos klinikai vizsgálat van folyamatban, amelyekben a szer stroke-prevenciós hatékonyságát vizsgálják olyan területeken, ahol az alvadásgátló kezelésre vonatkozó klinikai adatok hiányosak. Ezek a PIONEER AF-PCI (oPenlabel, randomized, controlled, multicentre study explorIng twO treatmeNtstratEgiEs of Rivaroxaban and a dose-adjusted oral vitamin K antagonist treatment), a NAVIGATE ESUS (New Approach riVaroxoban Inhibition of factor Xa in a Global trial vs Aspirin to prevenT Embolism in Embolic Stroke of Undetermined Source), és a GALILEO (Global study comparing a rivAroxaban-based antithrombotic strategy to an antipLatelet-based strategy after transcatheter aortIc vaLve rEplacement to Optimize clinical outcomes).

Tumoros betegek esetén magas a tumorhoz társuló trombózis (CAT) kockázata, és gyakori a rekurrens VTE események előfordulása. A CALLISTO egy több vizsgálatból álló nemzetközi kutatási program, amelyben a rivaroxaban hatékonyságát mérik fel a CAT megelőzésében és kezelésében, kiegészítve az EINSTEIN DVT és EINSTEIN PE adatait. Az EINSTEIN CHOICE a rivaroxaban két dózisának (napi 1x20 mg és 1x10 mg) hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálja a VTE hosszú távú megelőzésében, az acetilszalicilsavval (ASA) összevetve.

A kórházi kezeléshez társuló vénás tromboemboliás események (VTE) a korai halálozás, és a rokkantság egyik vezető okát jelentik világszerte. Az evidenciákon alapuló irányelvek alvadásgátló profilaktikus kezelést javasolnak a VTE kockázatának kitett betegek esetén a kórházi kezelés alatt, de nem javasolják ennek rutinszerű folytatását a kórházból történő távozás után. A MARINER egy randomizált, kettősvak, placebo-kontrollos vizsgálat, amely a kórházból történő elbocsátáskor elkezdett, és 45 napig folytatott rivaroxaban kezelés hatékonyságát és biztonságosságát méri fel a szimptomatikus VTE megelőzésében, nagy VTE kockázattal rendelkező belgyógyászati betegek körében.

Vénás tromboembóliás eseményen (VTE) átesett betegek esetén legalább 3 hónapig, vagy annál hosszabb ideig tartó alvadásgátló kezelést javasolnak. Az utóbbi években az új típusú orális antikoagulánsok (NOAC) a K-vitamin antagonista (VKA) kezelés vonzó alternatívájává váltak, mivel a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a NOAC szerek hatékonysági és biztonságossági profilja hasonló a heparin/VKA kezeléséhez, fix dózisban alkalmazhatóak, és a használatuk nem igényli az INR rutinszerű monitorozását. Ez szignifikáns előrelépést jelent a hosszú távú alvadásgátló kezelés kivitelezésében, amit az is bizonyít, hogy az EINSTEIN vizsgálatokban a betegek dokumentáltan elégedettek voltak a rivaroxaban kezeléssel, ami jobb terápiás adherenciát, ezáltal a rekurrens VTE kockázatának a csökkenését jelentheti.

A ROVAT TÁMOGATÓJA

E havi szerkesztőnk


Dr. Szabó Albin

Országos Gyógyintézeti Központ, Állami Egészségügyi Központ, Magyar Honvédség-Egészségügyi Központ - Budapest

(szakmai életrajz)