hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Illetékek

Új vagy tartósan betöltetlen praxis

Tartósan betöltetlen háziorvosi körzet

Ha egy háziorvos tartósan betöltetlen vagy újonnan létesített háziorvosi praxisban szeretne működtetési jogot szerezni, azért nem kell fizetnie, mivel nincs kitől megvásárolnia a praxisjogot.

Az önkormányzat kijelöli azt a személyt, akivel a háziorvosi ellátásra szerződni kíván, s ez az orvos ennek a dokumentumnak a birtokában kéri meg a kamarától a működtetési jogot. (Ilyenkor szerezhető meg oly módon a praxisjog, hogy valaki az önkormányzattal megállapodást köt.)

Ebben az esetben is terheli azonban illetékfizetési kötelezettség az új orvost, mert az illetéktörvény szerint a nem visszterhesen szerzett működtetési jog is illetékköteles. Ezekben az esetekben az illetékhivatal a környéken szokásos értéket veszi figyelembe a döntés alapján és ennek alapján veti ki a 10% illetéket. Az illeték megfizetése az orvost és nem az esetleges vállalkozást érinti!

Tartósan betöltetlen háziorvosi körzetnek minősül a törvény szerint az a területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi körzet,
• amelyben az ellátási kötelezettségnek hat hónapot meghaladóan csak helyettesítéssel tudnak eleget tenni, kivéve, ha ennek az az oka, hogy a körzetet ellátó háziorvos munkavégzésében akadályoztatott; (Nem minden akadályoztatás számít kivételnek, csak
a keresőképtelenség, a hivatalos távollét, a gyermekápolás, a gondozás, a szabadság, vagy a közmegbízatásával összeférhetetlenség.)
• amelyben – a helyettesítés kivételével – az önkormányzat az ellátás nyújtásáról legalább hat hónapig nem tud gondoskodni önálló orvosi tevékenység végzésére jogosult személlyel.

De a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni arra a körzetre is, amelyet az önkormányzat új körzetként hoz létre.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés