hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Gyakorlati elvárások

A praxis megszerzése/visszavonása

Egy orvosnak csak egy működtetési joga lehet

Háziorvosi tevékenységet az orvos csak működési engedély vagy hatósági bizonyítvány birtokában végezhet. Háziorvostan szakgyakorlatot folytató orvos háziorvosként legfeljebb négy évig praktizálhat.

Működtetési jogot csak az a háziorvos kaphat, aki rendelkezik a szükséges képesítéssel, szerepel a működési nyilvántartásban, és egészségileg alkalmas.

Ha egy orvos megállapodást kötött az ellátásért felelős önkormányzattal, akkor területi ellátási kötelezettséggel végzi munkáját. E nélkül társadalombiztosítási finanszírozásban sem részesülhet. Egy orvosnak csak egy működtetési joga lehet.

Azok a háziorvosok, akik önkormányzati szerződéssel nem rendelkeznek, de megfelelnek a működési engedélyhez szükséges feltételeknek, területi ellátási kötelezettség nélkül végezhetik munkájukat. Amennyiben ezekben a praxisokban kétszáznál több páciens kívánja igénybe venni a háziorvosi szolgáltatást, illetve a praxisba bejelentkezni, lehetőség van finanszírozási szerződést kötni a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral. Ezek a praxisok ugyanakkor a finanszírozási kategóriák közül csak az ún. kártyapénzre jogosultak, illetve bizonyos létszámon felül fix összegű támogatásra is. Értelemszerűen a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosi tevékenységhez nem szükséges a működtetési jog. A továbbiakban praxis alatt a területi ellátási kötelezettséggel működő körzeteket értjük.

A törvény kitér azokra az esetekre is, amikor vissza kell vonni a működtetési engedélyt. Ilyen eset, ha
• a működtetési jog jogosultja a jog elnyerése iránti eljárás során az ügy érdemi elbírálása szempontjából rosszhiszemű volt (tehát valamilyen fontos tényt, adatot, körülményt elhallgatott, vagy más módon megtévesztette a hatóságot);
• a működtetési jog jogosultja már nem rendelkezik az önálló orvosi tevékenység végzéséhez szükséges feltételekkel;
• az ÁNTSZ három éven belül legalább két alkalommal jogszabálysértés miatt hatósági határozattal intézkedett, és a háziorvos a határozatban foglaltaknak nem tett eleget;
• az ÁNTSZ ismételt figyelmeztetése ellenére a háziorvos az ellátást nem, illetve – a helyettesítés kivételével – nem személyesen nyújtja.

Ha a háziorvos a tevékenység ellátására egészségi ok miatt vált véglegesen alkalmatlanná, az alkalmassági vizsgálat időpontjától számított hatodik hónap első napján kell a működtetési jogra vonatkozó engedélyét visszavonni.
A működtetési jog visszavonásáról a Kamara határozatot hoz. A határozat egy-egy példányát az önkormányzatnak és mindazoknak meg kell küldeni, akik a működtetési jogot engedélyező határozatról értesítést kaptak.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés