hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Az oroszok imádják a Richter-gyógyszereket

A 2011 első negyedéves gyorsjelentése nem hozott nagy meglepetéseket: egészséges, kissé a várt feletti árbevétel-növekedés, magas fedezeti ráta és részben a tavaly meglépett akvizícióknak tulajdoníthatóan jelentősen növekvő működési költségek jellemezték az év első három hónapját. A menedzsment éves előrejelzéseinek nagy többségét változatlanul hagyta a gyorsjelentést követően - írja a GazdaságiRádió a Buda-Cash Brókerház elemzésére hivatkozva.

A konszolidált bevételek az első negyedévben 70,8 milliárd forintot tettek ki, ami közel 12 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. A növekményből 10,9 millió euró – negyedéves átlagárfolyamon számolva közel 3 milliárd forint – a tavaly ősszel felvásárolt Grünenthal portfóliónak köszönhető; ezt a tételt levonva, összehasonlítható alapon 7% körüli forgalomnövekedés adódik. Az egyes piacok teljesítménye közel sem volt egyenletes: a pozitív oldalon az orosz piac és az Európai Unió emelhető ki, míg az Egyesült Államokba irányuló kivitel még az igen alacsony bázisértéket is alulmúlta. A bevételek 4 százalékkal meghaladták a piaci várakozásokat (Portfolio.hu: 68,0 milliárd Ft), illetve a Buda-Cash saját, ugyancsak 68,0 milliárdos előrejelzését is.

Magyarországon közel 9 százalékkal nőtt az árbevétel, elérve a 9,5 milliárd forintot és meghaladva várakozásokat (9,2 milliárd forint). A Richter piaci részesedése is érezhetően nőtt, 5,9 százalékra a tavalyi év egészére jellemző 5,6 százalékkal szemben. Az év egészére vonatkozó előrejelzését a menedzsment nem változtatta a gyorsjelentést követően, vagyis továbbra is változatlan forgalomra számítanak.

Oroszországban 74,7 millió eurónak megfelelő árbevételt realizált a társaság, ez 18 százalékos növekedést jelent és jelentősen meghaladja a Buda-Cash várakozásait is (65,0 millió euró). A gyorsjelentés ill. a konferencián elhangzottak szerint a megelőző negyedéveket erőteljesen érintő készletezési hatás ezúttal nem jelentkezett, vagyis a növekedés valósnak tekinthető. A menedzsment kismértékben megemelte az éves növekedésre adott előrejelzését ezen a piacon, most a korábbi 5 százalék helyett 5-10 százalék közötti forgalombővülésre számítanak.

Ukrajnában mérsékelt csökkenés (-4,5 százalék), a FÁK-régió egyéb államaiban számottevő növekedés (+13 százalék) volt tapasztalható, összességében e két terület forgalma elmaradt várakozásoktól (31,3 helyett 28,3 millió euró).

A teljes cikk a GazdaságiRádió oldalán olvasható.

(forrás: Gazdasági Rádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés