2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Pandémia: az olaszok enyhítenek, a horvátok hosszabbítanak

Olaszország már nem tesz különbséget az EU-ból és az unión kívülről beérkezők között, a horvátok meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket.

Eltörölték az Európai Unión kívülről érkezőkre mostanáig érvényes karantén-kötelezettséget a keddtől életbe léptetett új enyhítő intézkedések értelmében Olaszországban. A belépéshez legalább két adag, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott oltás kell, vagy a betegségből az érkezés előtti nem több mint hat hónapban történt felgyógyulás igazolása. Utóbbiak hiányában negatív teszteredmény kell, amelyet a belépés előtti 72 órában végzett PCR-teszt, vagy egy 48 órás antigén-gyorsteszt igazolhat. A szabályok minden hat évnél idősebb személyre érvényesek.

Március elsejétől az Európai Unión kívülről érkezőkre is ugyanazok a Covid-19 előírások vonatkoznak, mint a tagállamokból érkezőkre. A védettségi előírások teljesítése esetén nem számít már kötelezőnek a külön belépési tesztelés, valamint a karantén sem.

Azoknak, akik akár az EU-ból, akár tagállamokon kívüli országból, oltás nélkül érkeznek, a belépéskor felmutatandó negatív teszteredmény mellett 5 napot karanténban kell tölteniük.

Az olaszországi üzletekben, vendéglátóhelyeken, kulturális intézményekben, hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön kötelezőnek számít a védettségi igazolás 12 éves kortól, és ez a turistákra is vonatkozik. Az átoltottságot vagy a felgyógyulást bizonyító védettségi igazolás (Green Pass) hat hónapig érvényes, az emlékeztető oltást is tartalmazó védettségi igazolás (Super Green Pass) határidő nélküli.

Az utóbbi nyolc hétben fokozatosan csökkent a napi esetszám, amely hétfőn húszezer alá ért. Az aktív betegek száma napokon belül egymillió alá süllyedhet. A pandémia két éve alatt több mint 12,7 millió olasz betegedett meg, a halottak száma megközelítette a 155 ezret.

A húsz tartomány több mint felében megkezdték a protein-alapú Novavax oltóanyag használatát, főleg azokat várva az oltóállomásokra, akik eddig egyetlen egy oltást sem vettek fel a génbázisú vakcináktól tartva.

Mario Draghi miniszterelnök bejelentése szerint március 31-én véget ér a 2020. január végén bevezetett, és azóta folytonosan meghosszabbított egészségügyi vészhelyzet.

Keddtől a nyitott stadionok befogadóképességét 75 százalékosra, a zárt terű sportlétesítményekét 60 százalékosra növelték. Március 10-től ismét látogathatók lesznek a családtagok a kórházakban, és újból engedélyezik az étel- és italfogyasztást a stadionokban, mozikban.

***

Horvátországban néhány kivétellel további egy hónapra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseket: az enyhítések a nyilvános összejövetelekre és egyes területeken a védettségi igazolások használatának eltörlésére vonatkoznak, közölte Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője. Kiemelte: a közösségi közlekedésre, az üzletek nyitva tartására, a maszkviselésre és a határátlépésre vonatkozó szabályok nem változnak.

Március 1-jétől ugyanakkor nyilvános rendezvényeken nyílt térben a korábbi 50 helyett százan lehetnek jelen. Zárt térben 25 helyett mostantól 50 főben határozták meg a jelenlévők számának felső határát. Hozzátette: a sporteseményeken zárt térben továbbra is csakis Covid-igazolvánnyal lehet részt venni, és a maszk viselése is kötelező. A szabadtéri versenyeken is kötelező a Covid-igazolvány, de ott nem kell maszkot viselni. A benti nézőtereknek legfeljebb az 50 százalékát lehet kihasználni, a kintieknél nem szabtak létszámhatárt.

Keddtől megszűnik a Covid-igazolványok, illetve a negatív tesztek felmutatásának követelménye az állami hivatalokban, monda Bozinovic, és megjegyezte: a védettségi igazolás továbbra is feltétel az egészségügyi és szociális ellátó rendszerben, de nem kell felmutatni például a postán vagy rendőrségen.

Az elmúlt 24 órában 198 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 39-en hunytak el. Kórházban 1363 beteget ápolnak, közülük 98-an szorulnak lélegeztetőgépre. A csaknem négymillió lakosú Horvátországban eddig 2 306 572-en kaptak védőoltást, közülük 2 229 537-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 656 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 15 beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 385 beteget ápolnak, közülük 91-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 263 812-en kaptak védőoltást, közülük 1 218 301-en mindkét adagot felvették.

Szlovéniában a héten ülésezik a kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoportja, amely további enyhítésekre tesz javaslatot a kabinetnek. Ezek között szerepel a maszkhordás kötelezettségének eltörlése az általános és középiskolákban.

***

A világon 438 533 674 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 964 695 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 436 973 863 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 956 266 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink