2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Megszűntek a jogi korlátozások Angliában

Megszűnt csütörtöktől Angliában a koronavírus-járványhoz kötődő összes jogi hatályú előírás. A kormány ezzel egy időben életbe lépett új stratégiája szerint meg kell tanulni együtt élni vírussal úgy, hogy ez ne járjon az egyéni szabadságjogok korlátozásával. Nemzetközi hírek.

Megszűnt az az előírás is, amely elkülönítésre kötelezte azokat, akiknek koronavírus-szűrési lelete pozitív lett. Megszűnt emellett a gyakorlatszerű kontaktkutatás is, és azoknak sem kell a továbbiakban elkülönítésbe vonulniuk, akik koronavírus-fertőzöttekkel kerültek közeli kapcsolatba és nincsenek teljes körűen beoltva a koronavírus ellen.

Jogilag nem kötelező erővel, ajánlás formájában a brit kormány április 1-jéig még azt javasolja a koronavírus-fertőzötteknek, hogy maradjanak otthon. Csütörtöktől nem kötelező, bár továbbra is erősen ajánlott a maszkviselés a londoni tömegközlekedési eszközökön.

Az Egyesült Királyság többi országában - Skóciában, Walesben és Észak-Írországban - fokozatosabb ütemben, de szintén megszüntetik a jogi korlátozásokat a következő hetekben.

*

Románia több mint egymillió adag, koronavírus elleni oltást adományoz ázsiai és afrikai országoknak. A kormányhatározat szerint Pakisztánnak 500 ezer, Bangladesnek, Algériának és Líbiának pedig 200-200 ezer AstraZeneca vakcinát küldenek humanitárius segélyként.

Románia az Európai Unió közvetítésével beszerzett vakcinák csak alig több mint felét tudta felhasználni, a rendelkezésére álló oltóanyag jelentős részét értékesítette, illetve adományként adta tovább, csaknem egymillió dózisnak pedig lejárt a szavatossága. Az immunizálást koordináló országos bizottság (CNCAV) adatai szerint az oltási kampány kezdete óta 32 millió 453 ezer adag vakcina érkezett Romániába, ebből 16 millió 630 ezret adtak be, 7 millió 810 ezer van készleten.

A Hotnews.ro hírportál januári összegzése szerint a raktárakban felhalmozott vakcinafeleslegből Bukarestnek 3,5 millió adag Pfizert és Modernát sikerült eladnia Dániának, Dél-Koreának és Németországnak, 2,2 millió adag vakcinát pedig humanitárius segélyként adott tovább Moldovának, Szerbiának, Tunéziának, Egyiptomnak, Vietnamnak, Argentínának és Dél-Koreának. A szavatosság lejárta miatt csaknem egymillió adag AstraZeneca oltás megsemmisítését jelentette be február elején a CNCAV vezetője.

A 19,3 milliós Romániában eddig 8 107 000 ember, a beoltható - 5 év feletti - lakosság 44,74 százaléka kapott legalább egy adag, koronavírus elleni oltást, 2 515 000-en pedig az emlékeztető oltást is kérték. Az oltási hajlandóság minden korábbinál alacsonyabb szintre csökkent, átlagosan napi ezerrel növekszik a beoltottak száma.

Az országban február első napjaiban tetőzött a járvány ötödik hulláma. A szerdai jelentés szerint az utolsó 24 órában 11 477 újabb koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, amely 35 százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától. Az utolsó összegzésben szereplő 110 újabb haláleset 17 százalékkal kevesebb a kéthetes mozgóátlagnál.

*

Tíz hónap szabadságvesztésre ítélte a kranji bíróság azt a férfit, aki mások nevében hétszer oltatta be magát koronavírus ellen két hónap alatt Szlovéniában. Az ítélet nem jogerős. A testület elítélte azt a négy személyt is, akik fizettek a férfinak azért, hogy a nevükben vegye fel a vakcinát. Ők pénzbüntetést kaptak: kettőre fejenként 2550, a másik kettőre pedig fejenként 1360 euró pénzbírságot szabott ki a bíróság. Az ő ítéletük sem jogerős.

A szlovén törvények szerint aki hivatalos állami szervtől vagy közjegyzőtől hamis nyilatkozat alapján kap igazolást, három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

*

A világon 429 717 855 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 917 660 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 427 358 056 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 904 723 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink