2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Csütörtöktől megszűnik a fertőzöttek elkülönítési kötelezettsége Angliában

Megszűnik csütörtöktől Angliában az elkülönítési kötelezettség azok számára is, akiknek koronavírus-tesztje pozitív, jelentette be hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök. Hozzátette: a kormány új stratégiája szerint meg kell tanulni együtt élni vírussal úgy, hogy ez ne járjon az egyéni szabadságjogok korlátozásával. Nemzetközi kitekintés.

Johnson a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában kiemelte: e stratégia jegyében a brit kormány a koronavírus-járványhoz kötődő összes hazai jogi korlátozást megszünteti, és ennek jegyében szűnik meg február 24-től az az előírás is, amely elkülönítésre kötelezi azokat, akiknek koronavírus-szűrési lelete pozitívnak bizonyul. Megszűnik emellett a gyakorlatszerű kontaktkutatás is, és azoknak sem kell a továbbiakban elkülönítésbe vonulniuk, akik koronavírus-fertőzöttekkel kerültek közeli kapcsolatba és nincsenek teljes körűen beoltva a koronavírus ellen.

Ajánlás formájában a kormány április 1-ig még azt javasolja a koronavírus-fertőzötteknek, hogy maradjanak otthon, de utána az emberek személyes felelősségérzetére bízza, hogy miként cselekszenek, ugyanúgy, ahogy az influenzásokat is arra kéri, hogy legyenek tekintettel másokra, fogalmazott a brit miniszterelnök.

Johnson bejelentette azt is, hogy április 1-től megszűnik az ingyenes koronavírus-szűrés lehetősége a tünetmentesek és a tüneteket észlelők számára egyaránt. Attól az időponttól csak a legidősebb korosztályok tagjai és a kockázati csoportokba tartozók végeztethetnek költségmentesen koronavírus-tesztet. A brit kormányfő az ingyenes tesztelés beszüntetését azzal indokolta, hogy az Egyesült Királyság honosította meg a világ nagy országai közül a legkiterjedtebb koronavírus-szűrési programot, de ez hatalmas költségekkel járt.

Boris Johnson elmondta: a tesztelési és kontaktkutatási programra fordított kiadások a 2020-2021-es pénzügyi évben meghaladták a brit belügyminisztérium teljes költségvetését, a tesztelések a jelenlegi pénzügyi év eddigi szakaszában már 15,7 milliárd fontba kerültek, és csak januárban, az omikron koronavírus-variáns okozta fertőzési hullám tetőzésének idején 2 milliárd fontot fordított a költségvetés a szűrési program finanszírozására.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a koronavírus-járvány kezdete óta eddig csaknem 470 millió koronavírus-szűrést végeztek az Egyesült Királyságban.

Hétfői tájékoztatóján Johnson kijelentette: a koronavírus nem fog eltűnni egyik napról a másikra, így azok, akik a még érvényben lévő előírások megszüntetésével megvárnák a vírus elleni küzdelem végét, hosszú ideig korlátoznák a brit népet szabadságjogainak gyakorlásában. A brit kormány nem hiszi, hogy ez helyénvaló vagy szükséges eljárás lenne, mivel a korlátozások súlyos terhet rónak a gazdaságra, a társadalomra, az emberek mentális állapotára és a gyerekek érvényesülési kilátásaira is, mondta a brit miniszterelnök. Hozzátette: ezt az árat a továbbiakban nem kell megfizetni, mivel a lakosságnak a brit történelem legnagyobb kiterjedésű oltási programja nyújt védelmet, és egyébként sem kell törvényekkel kötelezni az embereket arra, hogy legyenek tekintettel másokra.

"Tanuljunk meg együtt élni ezzel a vírussal, és a továbbiakban védjük magunkat úgy, hogy közben ne korlátozzuk saját szabadságjogainkat", mondta az új stratégiát ismertető felszólalása végén a brit kormányfő.

*

Romániában is terjed a koronavírus omikron variánsának új, BA.2-es alváltozata, de az egészségügyi miniszter nem tartja valószínűnek, hogy ez hatodik járványhullámot idéz elő az országban. Alexandru Rafila hétfői sajtóértekezletén beszámolt arról, hogy az utolsó héten végzett szekvenciális elemzések (amelyek a kórokozó pontosabb beazonosítását teszik lehetővé) 95 százaléka az omikront mutatta ki, arról azonban szerinte nincsenek meggyőző adatok, hogy ezen belül milyen arányt képvisel a BA.2-es alváltozata. Hozzátette: jelenleg nem számolnak a járvány újabb hullámával, optimizmusát pedig a lakosság - az oltás, a betegségen történt átesés, vagy mindkettő révén - elért immunizálási szintjére alapozta.

Az omikron új alváltozatának romániai térnyeréséről a MedLife magánklinika-hálózat hétfői közleménye szolgált további adatokkal. A legnagyobb román egészségügyi magánszolgáltató 171, véletlenszerűen kiválasztott koronavírusteszt alaposabb elemzése nyomán 46 esetben (27 százalék), főleg bukaresti és Brassó megyei pácienseknél azonosította az omikron BA.2-es, 124 esetben pedig az eredeti BA.1-es alváltozatát. Két héttel korábban a BA.2 alváltozat még csak 3 százalékos súlyt képviselt. A MedLife szakemberei szerint a BA.2-es alváltozat térnyerése látszólag nem befolyásolja az új fertőzések (két hete határozottan csökkenő) számát országos szinten, de lehetségesnek tartják a lecsengőben lévő ötödik hullám elhúzódását.

"A BA.2-es omikronváltozat a ragályosság és az oltás korlátozott hatékonysága mellett azért is figyelmet érdemel, mert képes a korábbi delta variánshoz hasonló, súlyosabb megbetegedéseket is okozni. Ezért lehetséges, hogy befolyással lehet az ötödik hullám elhúzódására", idézte a közlemény Dumitru Jardan biológust, a MedLife vezető kutatóját.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői jelentése szerint - a szokásosnál kevesebb, vasárnap elvégzett teszt kiértékelése alapján - 7684 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, ami kevesebb mint fele az utóbbi két hét átlagának. A hétfői jelentésben szereplő 85 újabb haláleset 35 százalékkal marad el a kéthetes mozgóátlagtól.

A kórházakban kezelt fertőzöttek száma az utolsó héten több mint tíz százalékkal 9564-re, a súlyos eseteké kevesebb mint öt százalékkal 1101-re csökkent. A román egészségügyi miniszter szerint akkor lehet fokozatosan feloldani a járványügyi korlátozásokat, amikor határozott csökkenés következik be az intenzív terápián kezelt fertőzöttek számában is.

*
Napokon belül, még február utolsó hetében elkezdhetik használni Németországban a Novavax amerikai oltóanyag-fejlesztő vállalat Nuvaxovid nevű vakcináját, amelytől azt remélik, hogy új lendületet vesz a Covid-19 betegség elleni oltási kampány. A szövetségi egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az első szállítmánnyal 1,4 millió adag érkezik a Covid-19 ellen az Európai Unióban ötödikként engedélyezett vakcinából.

*

A világon 425 942 053 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 890 818 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 424 272 806 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 886 794 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink