2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Minden fogyatékos embernek járna a támogatott lakhatás

Az RTL Házon kívül című műsorának riportja bemutatta Magdit, a nyugdíjas ápolónőt, aki egyedül gondoskodik 39 éves fiáról, Feriről.

Feri halmozottan fogyatékos, értelmileg sérült, és mozogni is csak segítséggel tud. Magdi folyamatosan attól tart, hogy ha történne vele valami, akkor nem lenne, aki gondoskodjon Feriről.

– Ha velem valami előfordul, akkor biztos, hogy fogják, és viszik, abba a nagy intézetbe, ahol van hely.
– Akár az ország másik végén?
– Pontosan. 

Egykori vezető ápolóként Magdi el tudja képzelni, milyen körülmények lehetnek egy ilyen több száz fős intézményben – úgy érzi, hogy azzal a fia halálos ítéletét írná alá.

Más lehetőség pedig nincs ilyen súlyos állapotú emberek számára, pedig Magyarország is aláírta 15 éve azt a nemzetközi egyezményt, ami alapján minden fogyatékos embernek járna a támogatott lakhatás. Ez azt jelenti, hogy öt-hat fogyatékossággal élő ember él együtt egy otthonban, és az igényeik szerint kapnak támogató segítséget, gondozást.

Magdival együtt hat szülő döntött úgy, hogy ha másképp nem megy, akkor bíróságon kényszerítik ki, ami a gyerekeiknek járna. Négy éve a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével beperelték az államot, és decemberben első fokon megnyerték a pert.

Azt mondta ki a bíróság, hogy nemcsak ennek a hat családnak kell támogatott lakhatást biztosítani, hanem minden érintettne – magyarázta Boros Ilona, a TASZ jogásza. Az egyezmény alapján ugyanis ez 2007 óta törvényi kötelezettség. Egyelőre nem jogerősen, de 5-5 millió forint kártalanítást is megítélt a bíróság a felperes családoknak. Boros Ilona szerint a szülők rengeteg lelki kárt szenvedtek el az elmúlt években azzal, hogy feláldozták az életüket gyermekeikért, a fiatalok pedig nem élhettek autonóm felnőtt életet.

Most azt mondom, hogy neki kell előbb elmennie, amibe belepusztulok, de ha én megyek el előbb, és őt egy nagy intézetbe viszik, azt nem tudja túlélni. Ha meglenne a támogatott lakhatás, akkor már másképp gondolnám. Akkor éljen sokáig, és éljen boldogan! És akkor én már nyugodt szívvel elmehetek – mondta Magdi a Házon kívül riporterének az rtl.hu összefoglalója szerint.

(forrás: RTL.hu)
hirdetés

Könyveink