hirdetés
hirdetés
2019. december. 10., kedd - Judit.
hirdetés

Lelkierő is kell az elsősegélynyújtáshoz

Idén kétszer annyi résztvevőre számítanak a Magyar Vöröskereszt Hősképző programján mint tavaly, mert az emberek egyre nyitottabbak az önkéntes segítségnyújtásra – írja a Magyar Nemzet.

hirdetés

A Magyar Vöröskereszt újra elindítja Hősképző programját: ingyenes elsősegélynyújtást népszerűsítő és oktató foglalkozásokat szerveznek országszerte. Idén immár négy hónapon keresztül, augusztustól november végéig várják az érdeklődőket minden korosztályban.

Újítás, hogy egyre inkább igyekeznek a pszichoszociális felkészítést a tanfolyamok részévé tenni, hiszen a lelkierőn is múlik, hogy valaki helyt tud-e állni egy éles helyzetben. A Hősképző programra jelentkezők olyan hasznos, gyakorlati tudásra tehetnek szert, amellyel a mindennapi életben előforduló rosszullétek és kisebb balesetek ellátását ismerhetik meg – mondta el a Magyar Nemzetnek Kovács Dávid, a Vöröskereszt elsősegélynyújtási szakmai vezetője.

A program tavaly ősszel összesen 119 rendezvényen csaknem tízezer résztvevő számára biztosított lehetőséget elsősegélynyújtó ismeretek megszerzésére, illetve meglévő tudásuk felfrissítésére. – Idén kétszer annyi résztvevőre számítunk, mint tavaly, nemcsak azért, mert négy hónapig tart a kampány, hanem mert az emberek is egyre nyitottabbá válnak az önkéntes segítségnyújtásra – hangsúlyozta a szakmai vezető.

Kovács Dávid szerint nagy hagyománya van az önostorozásnak a magyarok körében, ami az elsősegélynyújtásra is igaz: például újra és újra felkerülnek olyan videók, ahol rejtett kamerával veszik fel, hányan nem mennek oda segíteni, ha valaki rosszul lesz, ilyet azonban bárhol a világon lehetne készíteni. – Igenis látok változást, egyrészt jobban része lett a közbeszédnek az elsősegélynyújtás, és szinte mindenki hallott már a nyilvános defibrillátorokról, így éles helyzetben könnyebben eszükbe juthat.

Másrészt a mentőszolgálatnál a diszpécserek arra is fel vannak készülve, hogy a segélyhívás végén vonalban maradva lépésről lépésre segítenek az újraélesztésben. Tehát a technológiai és a kommunikációs környezet is jobbá vált – emelte ki a Vöröskereszt munkatársa.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink