hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Amerikai tapasztalatok az újraélesztési oktatási programról

Egy Észak-Karolina államban végzett felmérés vizsgálta az újraélesztési oktatási program eredményeit, melyek között jók és elgondolkodtatók egyaránt adódtak.

A Journal of the American Heart Association folyóiratban egy 8100 ember bevonásával végzett vizsgálatban értékelték az Észak-Karolina állam által kezdeményezett újraélesztési oktatási program eredményeit, tapasztalatait. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Bystander CPR rates rising, but survival chances worse for women, American Heart Association, online.

Az egyik eredmény igen pozitív volt: a program óta többen nyújtottak segítséget, végeztek újraélesztést, ráadásul ezt magasabb szinten, több hozzáértéssel is tették. Megdöbbentő különbség jelentkezett viszont azoknak a női és férfi betegek számában, akik ilyen jellegű segítségnyújtásban részesültek, mivel a nők sokkal kevesebbszer részesültek segítségben. Ezért nem is volt mérhető növekedés a túlélésükben. A legnagyobb pozitív változás ezen a téren az olyan fiatalabb férfiaknál jelentkezett, akiknél nyilvános helyen következett be szívinfarktus vagy szívleállás.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az újraélesztés hatásossága nem kérdőjelezhető meg: 2014-ben az ilyen eseményt kórházon kívül elszenvedő betegek 45%-a túlélte a szívleállást, ha egy közelben tartózkodó személy segítséget nyújtott. Az is igaz viszont, hogy a kórházon kívüli szívleállást szenvedő betegeknek csak 46%-a kapott gyors segítséget.

Számos tényező magyarázhatja, hogy az újraélesztésben részesültek között miért sokkal kevesebb a nő. Az egyik ilyen faktor, hogy a nőknél gyakoribbak az olyan szívizom-betegségek (cardiomyopathia), amelyek defibrillálással nem láthatók el. A szívleállást elszenvedő nők ezen felül általában idősebbek, és az esemény bekövetkezésekor jellemzően egyedül tartózkodnak otthonukban, ahol sokkal kisebb eséllyel kaphatnak segítséget. Létezik egy szemérmességi tényező is: még olyan nyilvános helyeken is, ahol a közelben defibrillátor található, az emberek vonakodnak attól, hogy egy nő blúzát kigombolják segítségnyújtáshoz, illetve nem merik megérinteni a nő melleit. Ezért a következő programban már olyan babákat fognak használni, amelyek mellekkel rendelkeznek, illetve bevezetik a VR (virtuális valóság) eszközök használatát az újraélesztés valósághűbb modellezésére.

A felmérés fő megállapítása azonban mindenképpen pozitív kicsengésű, hiszen a program bevezetése óta sokkal többen nyújtanak segítséget, és az azonnali újraélesztésben részesülő betegek túlélési esélye két-háromszorosa azokénak, akikért a mentő jön ki.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink