hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 27., vasárnap - Adalbert.
hirdetés

A művészetek egészségre gyakorolt hatását kutatták

Például demencia esetén a tánc és az éneklés javíthatja a koncentrálást és az emlékezetet – állapította meg az EstiÚjság szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodája, miután áttanulmányozott 900, ebben a témában világszerte publikált kutatást.

hirdetés

A hétfőn Koppenhágában és Helsinkiben egy időben publikált jelentés, a Health Evidence Network (HEN) az eddigi legátfogóbb vizsgálata a témának. A vizsgált 900 publikáció összesen több mint 3000 kutatás eredményét tartalmazza.

A műélvezet vagy a művészi alkotó tevékenység olyan ádáz betegségekre adhat választ, mint a diabétesz, az elhízás vagy az elmeállapot rendellenességei – mondta Piroska Östlin, a WHO ideiglenes regionális igazgatója hétfőn Helsinkiben, ahol a koppenhágai központú szervezet honlapján közzétett jelentést egy rendezvényen is bemutatták.

A művészetek képesek megoldást kínálni olyan problémákra, amelyeket a hagyományos orvosi gyakorlat képtelen kezelni – tette hozzá a magyar származású egészségügyi szakember.

A WHO/Europe-jelentés szerint kimutatták, hogy a zenehallgatás segíthet kordában tartani a vércukorszintet átlagos vagy stresszes helyzetekben, cukorbetegekben és egészséges emberekben egyaránt. Ugyancsak bebizonyosodott, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei mesét mondanak elalvás előtt, hosszabb időt töltenek alvással éjszaka és jobban tudnak koncentrálni az iskolában nappal.

A zenehallgatás vagy a kézműves tevékenység hasznos lehet az egészségügyi intézményekben, és kiegészítheti vagy javíthatja a hagyományos orvosi kezelést, például csökkentheti a rákterápiák mellékhatásait, mint amilyen az aluszékonyság, az étvágytalanság, a légzési nehézség vagy a hányinger, számol be az eredményekről az EstiÚjság.

(forrás: EstiUjsag.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink