2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

PsychArt24 Művészeti Maraton

A pszichoszociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek csökkentése és társadalmi integrációja a célja a PsychArt24-nek, írja a Blikk.

A pszichoszociális fogyatékossággal élő emberekre jellemző a szorongás, a belső feszültség, az érzelmek és félelmek kifejezésének nehézsége és a környezettől való elszigetelődés. Társadalmi beilleszkedésüket sok esetben nemcsak a saját mentális problémáik, hanem a velük szemben létező előítéletek is gátolják. A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika közössége a mentális betegséggel élők gyógyításának és a betegségek kutatásának támogatása érdekében 1991-ben hozta létre a Moravcsik Alapítványt. Az elmúlt évtizedekben kiemelt szerepet vállalt a pszichoszociális fogyatékossággal élők rehabilitációjában, foglalkoztatásában és az értékteremtő képességeik fejlesztésében. Ennek egyik különleges formája a PsychArt24 Művészeti Maraton, amelyen egészségesek és pszichiátriai betegséggel élők együtt alkotnak. Az esemény a személyes megtapasztaláson keresztül segíti a résztvevőkben a tolerancia erősítését, és új szemlélet kialakulását a fogyatékossággal élő emberek irányába.

A betegek nagyjából 15 százaléka a betegségük fellobbanását követően spontán kezd festeni, verseket, prózákat írni, vagy éppen zenélni. Mindez azért fontos, mert a páciensek saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket, s az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni. A pszichiátriai betegséggel küzdők alkotásai az art brut művészeti irányzathoz tartoznak. Az art brut nyers, őszinte, csiszolatlan művészetet takar – mondta dr. Simon Lajos egyetemi docens, pszichiáter, a Moravcsik Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A 2018. szeptember 28-án 12 órakor kezdődő, illetve 29-én 12 órakor befejeződő IX. PsychArt24 Művészeti Maratonon – amelyet a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ aulájában tartanak (Budapest, IX. ker. Tűzoltó u. 37-43.) – bárki részt vehet. A szervezők minden alapanyagot és eszközt biztosítanak az alkotó munkához.

A művészeti maratont követően egy szakmai zsűri válogatja ki azokat a képeket, amelyeket december elejétől lehet megtekinteni a Budapest Art Brut Galériában, számol be a Blikk.

(forrás: Blikk)
hirdetés

Könyveink