2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Fess és ne ítélkezz!

A pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek csökkentése, életminőségük javulása és társadalmi integrációja érdekében hozták létre kilenc évvel ezelőtt a PsychArt24 Művészeti Maratont, amelyet az idén már 10. alkalommal, szeptember 27-28-án rendeznek meg Budapesten és Debrecenben.

Jubileumot ünnepel a PsychArt24 Művészeti Maraton, hiszen szeptember végén már 10. alkalommal rendezik meg. Az évek során a szervezők célja nem változott: szerették volna összehozni egy eseményen a pszichiátriai betegséggel küzdőket, családtagjaikat, a mentálisan egészségesen élőkkel. A közös élmény ugyanis hozzásegít ahhoz, hogy csökkenjenek az előítéletek a pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szemben, javuljon életminőségük és társadalmi integrációjuk.

A pszicho-szociális fogyatékossággal élő emberekre jellemző a szorongás, a belső feszültség, az érzelmek és félelmek kifejezésének nehézsége, illetve a környezettől való elszigetelődés. Társadalmi beilleszkedésüket sok esetben azonban nemcsak saját mentális problémáik, hanem a velük szemben létező előítéletek is gátolják. Kezelésükben nagy szerepet kap ugyanakkor a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük nyílik a belső feszültség levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegség fellobbanását követően, spontán kezd festeni,verseket, prózákat írni, vagy éppen zenélni. Így saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket, és az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni.

Fotó: Moravcsik Alapítvány, PsychArt24 Művészeti Maraton
Fotó: Moravcsik Alapítvány, PsychArt24 Művészeti Maraton

Ezt a folyamatot segíti a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája jóvoltából létrehozott Moravcsik Alapítvány, amely 1991-es alapítása óta kiemelt szerepet vállalt a pszicho-szociális fogyatékossággal élők rehabilitációjában, foglalkoztatásában és az értékteremtő képességeik fejlesztésében. Ennek egyik formája a PsychArt24 is. Az esemény a személyes megtapasztaláson keresztül segíti a résztvevőkben a tolerancia erősítését és új szemlélet kialakulását a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatban. 

A céljainkat nagy mértékben segíti a közös élmény, amely során egymás mellett alkothatnak pszichiátriai betegek, fogyatékossággal élők, egészségesek, amatőr és profi művészek. Mindehhez remek eszköz a művészet, mint közvetítő közeg. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak betegséggel élők, hanem a környezetük, a családjuk is be legyenek vonva az eseménybe, hiszen ez lehetőséget ad számukra, hogy más szemmel tekintsenek betegséggel élő családtagjukra, esetlegesen még büszkék is lehetnek rá. Ugyanakkor új emberi kapcsolatok is kialakulhatnak, amely szintén segíti a betegek életminőségének javulását – fogalmazott dr. Simon Lajos, a Moravcsik Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A 10. PsychArt24 művészeti maratont szeptember 27-28-án 12 órától, idén két helyszínen, az idén 250 éves Semmelweis Egyetem új épületében, az Elméleti Orvostudományi Központjában és a Debreceni Egyetem Élettudományi Központjában rendezik. A program témája: Művészettel a gyógyulásért. Az esemény festményeiből decemberben kiállítás nyílik a Budapest Art Brut Galériában, majd Debrecenben is megtekinthetőek lesznek az alkotások.

Az esemény fővédnöke dr. Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár és dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

hirdetés

Könyveink