2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Montrealban múzeumlátogatást írnak fel az orvosok

Egy orvosi szervezet és a Montreali Szépművészeti Múzeum is úgy gondolja, hogy a művészetterápia nem csak a lelki, de a testi egészségre is jó hatással van, közli a hvg.hu.

Egészen újfajta orvosságot írna fel a betegeknek a jövőben a franciaajkú kanadai orvosok egyesülete (MdFC) egy új projekt keretében: az egyesület tagjai – természetesen a szükséges gyógyszereken túl – egy-egy „múzeumreceptet” is felírnak a betegeknek, amellyel ingyen látogathatnak el családjukkal a Montreali Szépművészeti Múzeumba (MMFA).

Az MdFC és a múzeum szorosan együttműködik majd, az orvosok szerint ugyanis a múzeumlátogatásnak terápiás hatása van, és nem csak a lelki, de testi betegségek leküzdésében is segít a pácienseknek.

A szervezethez tartozó orvosok a november elsején kezdődő próbaidőszakban 50 múzeumreceptet írhatnak fel, egy recept legfeljebb két felnőtt és két 18 év alatti gyerek belépőjét tartalmazza, amely egyébként fejenként 15 kanadai dollárba (3200 forint) kerülne.

A művészetterápia hasznáról egyre több a tudományos bizonyíték, a múzeumlátogatás jó adag boldogsághormont, szerotonint szabadít fel. Előnyös lehet a palliatív, azaz fájdalomenyhítő terápia pácienseinek, valamint a diabéteszes és más krónikus betegeknek, mondta Helene Boyer, az MdFC elnökhelyettese a Montreal Gazette-nek, írja a lap.

(forrás: hvg.hu/MTI)
hirdetés

Könyveink