2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

100 ezer halál hamisított orvosság miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a fekete földrészen évente csaknem 100 ezren halnak meg azért, mert – anélkül, hogy tudnának róla – hamisított orvosságot szednek be.

Az algériai Le Tribune úgy látja, hogy globális szinten legalább egymilliárd dollár származik hamisított gyógyszerek gyártásából és forgalmazásából, amely nagyon elterjedt Afrikában, ahol a patikában történő vásárlás felér egy orosz rulettel. Az Egészségügyi Világszervezet adatai arról tanúskodnak, hogy a kontinens, továbbá Ázsia és Latin-Amerika bizonyos körzeteiben az eladott orvosságok több mint 30 százaléka hamis.

Egy szakértő szerint emellett legalább ekkora problémát okoznak a rossz minőségű gyógyszerek. Így a kínai, de részben indiai cégek által gyártott készítmények minősége sokszor bizonytalan, nem megfelelő, mert ezekben az üzemekben nincsen minőség-ellenőrzés. A gyógyításra alkalmatlan hamis gyógyszerek elterjedésének következménye, hogy elszaporodnak a rezisztens törzsek olyan betegségek esetében, mint például a tuberkolózis.

Az egyik szakújság arról számolt be, hogy laboratóriumokban világszerte több mint 700 mintát elemeztek és ezek 9 százalékánál az derült ki, hogy nem alkalmasak a tüdővész gyógyítására. Afrikában ez az arány 16 százalék volt, vagyis hat tablettából egy hatástalannak bizonyult. A WHO szakértője szerint a gyógyszerek hamisítása, illetve a nem megfelelő minőségű gyógyszerek előállítása nem csak hogy bűncselekmény, hanem emberölésként illetve annak kísérleteként is lehetne minősíteni. Ennek ellenére a büntetések meglehetősen csekélyek, ami nem riasztja el a tetteseket a további hamisítási cselekményektől..

Nemrégiben a Vámügyi Világszervezettel 16 kelet- és nyugat-afrikai tengeri kikötőben tartottak razziát és több mint 82 millió doboz (!) illegális gyógyszert foglaltak le. A lefoglalt köhögés és élősködők elleni szerek, továbbá antibiotikumok és fogamzásgátlók értéke 40 millió dollár volt. A hamis gyógyszerek elterjedésének  fő oka a hatóságok felkészületlensége, a megfelelő személyzet hiánya és a korrupció. Sokat kellene tenni azért, hogy az egyes államokban megfelelően szabályozzák a gyógyszerek előállítását, tárolását és kereskedelmét.

Az egységes engedélyezési-törzskönyvezési rendszer kialakítása érdekében a WHO listát bocsátott az egyes országok rendelkezésére az engedélyezett gyógyszerekről. Afrikában sűrűn előfordul, hogy az utcán, piacokon, bármiféle kísérő dokumentum nélkül árulnak készítményeket. Nyugat-Afrikában az egészségügyi hatóságok, valamint a rendőrség, a WHO és az Interpol  együttműködve próbálják meg visszaszorítani a hamis gyógyszereket forgalmazó nemzetközi hálózatokat, közli a HENT hírlevele.

hirdetés

Könyveink