hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egyezménnyel a gyógyszerhamisítás ellen?

A gyógyszerhamisítás visszaszorítását célzó nemzetközi egyezmény elfogadását és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető szerepvállalását sürgetik egészségügyi szakértők.

A British Medical Journal hasábjain tették közzé felhívásukat azok az egészségügyi szakértők, akik szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetésével kellene mihamarabb kidolgozni egy nemzetközi egyezményt a gyógyszerhamisítás visszaszorítása érdekében. A felhívásról beszámoló BBC News kiemeli, hogy a WHO becslése szerint a szegényebb országokban tízből legalább egy gyógyszer hamisítvány, sőt például a malária elleni készítmények esetében a hamisítási arány eléri az összes termék egyharmadát is.

A gazdagabb országokban a gyógyszerbiztonság jobb, de még ezekben is előfordul, hogy hamis vagy szennyezett készítmény kerül forgalomba. Az Egyesült Államokban például idén hamis rákgyógyszerek felbukkanására is volt példa, míg szennyezett készítmények okán jelentkező fertőző agyhártyagyulladás 16 ember halálát okozta.

A World Federation of Public Health Associations, az International Pharmaceutical Federation és az International Council of Nurses szakértői szerint a nemzeti kormányok és a gyógyszergyártók egyaránt aggódnak a gyógyszerhamisítás miatt, ám az együttműködésnek rendre gátat szab, hogy az érintettek a gyógyszerárazás és a szellemitulajdon-védelem terén meglévő vitás kérdések miatt nem vagy alig jutnak közös nevezőre, írja a hamisgyogyszer.hu. A szakértők szerint azonban mihamarabb közös megoldást kell találni, mert a hamisítók épp a terület szabályozatlanságát használják ki, és azokban az országokban működnek, ahol nincs vagy hiányos a vonatkozó szabályozás.

A WHO szerint a világ országainak harmadában egyáltalán nem vagy alig szabályozott a gyógyszerpiac. A felhívás közzétevői hangsúlyozzák, történelmi tapasztalatok bizonyítják, hogy a nemzetközi egyezmények segíthetnek a globális kriminalisztikai problémák visszaszorításában. Ennek okán születhetett meg a közelmúltban a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének egy jegyzőkönyve, amely az illegális dohánytermékek terjesztését kriminalizálja, és amely azt a furcsa helyzetet eredményezte, hogy jelenleg nemzetközi szinten a cigarettahamisítás ellen intenzívebb a fellépés, mint a közvetlen életveszélyt jelentő gyógyszerhamisítás ellen.

(forrás: HENT)
hirdetés

Könyveink