A University of Queensland kutatói az endometriózis, az irritábilis bél szindróma, a peptikus fekélybetegség és a gasztrooesophagealis refluxbetegség közös genetikai kockázatára világítottak rá.
A testedzés és sportolás a háttérben húzódó összetett mechanizmusok miatt igen változatos hatással vannak a gastrooesophagealis reflux megjelenésére, közli az OTSZ Online.
Az orrpolippal járó krónikus rhinosinusitis (CRSwNP) kezelésében új utakat nyitott az EPOS 2020. A 2-es típusú gyulladással jellemezhető CRSwNP esetén a biológiai gyógyszerek alkalmazhatósága áttörést hozhat a kórkép kezelésében.
A mepolizumab-kezelés az asztma legsúlyosabb formája esetén is hatásos, mind az exacerbatios ráta, mint az orális kortikoszteroid-igény csökkenését tekintve, derül ki real-world vizsgálati eredményekből is.
A súlyos eozinofil asztmás betegek mepolizumab-kezelésének az eredményességét nem befolyásolja a betegek esetleges komorbid állapota - derül ki négy korábbi klinikai vizsgálat post-hoc analíziséből.
A hatékony savszekréció-gátlás bevezetése forradalmasította a felső tápcsatornai kórképek, így a nyelőcsőreflux betegség (GERD) kezelését. A leghatékonyabb savgátló szerek a protonpumpagátlók (PPI), amelyek hatékonyabban csökkentik a savszekréciót, mint a H2-receptor-antagonisták (H2RA). Ugyanakkor enyhe, ritkábban jelentkező GERD-tünetek, illetve remisszióban lévő betegek esetében a PPI mellett a H2RA is hatékony lehet.
A gyomorsav fokozott termelődése vagy a védekező mechanizmusok meghibásodása a gyomor nyálkahártyájának károsodásához vezet, amelynek kezelésére számos gyógyszerkészítmény áll rendelkezésre. Jelen közlemény a gyomorsavtermelés gátlásának javallatait és ellenjavallatait, illetve a rendelkezésre álló terápiás lehetőségeket tekinti át.
Gasztroenterológia témában manapság mind szakmai, mind laikus körökben nagy az érdeklődés az ételallergia, az ételintolerancia és ezen belül is a hisztaminintolerancia iránt.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?