hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

A testedzés és a GERD

A testedzés és sportolás a háttérben húzódó összetett mechanizmusok miatt igen változatos hatással vannak a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) tüneteinek megjelenésére, közli az OTSZ Online.

Frank Zerbib, a Bordeaux-i Egyetemi Kórház gasztroenterológiai osztályának vezetője részletezte a problémát az idén megrendezett francia nyelvű hepato-gasztroenterológiai és emésztési onkológiai konferencia keretében Párizsban.

Az „erőteljes”, elsősorban sportolás során kifejtett testmozgás káros hatással van a GERD-re. A sportolók körülbelül 60%-a számolt be a hasi nyomás növekedéséhez kapcsolódó GERD-tünetekről. A terhelés által kiváltott GERD hátterében a hasi nyomás növekedésén túl más patofiziológiai tényezők is szerepet játszhatnak, nevezetesen az alsó nyelőcső-záróizom (LES) nyomásának és a nyelőcső motilitásának csökkenése, továbbá a LES és a rekeszizom közötti disszociációs fázis, amikoris a legtöbb GERD epizód jelentkezik. A szerzők szerint "úgy tűnik, hogy a sporttal kapcsolatos testmozgás viszonylag káros hatással van a gastroesophageal junctióra és a GERD-ellenes mechanizmusokra". A metaanalízisek során azonban az derült ki, hogy a helyzet sokkal kevésbé egyértelmű, ha nem sporttal kapcsolatos testmozgásról van szó."

A szerző következtetése szerint az erőteljesnek tartott (sporttal kapcsolatos) testmozgás hozzájárul a GERD kialakulásához azáltal, hogy megváltoztatja az antireflux gátat (LES/rekeszizom disszociáció), és növeli a esophageal junctióra gyakorolt nyomást (hasi nyomás). Az általános populációban a rendszeres testmozgás valószínűleg csökkenti a kóros GERD kockázatát. A GERD szövődményeivel  kapcsolatos adatok nem túl robusztusak, főleg azért, mert a vizsgálatok több, a testmozgással kapcsolatos (egészséges életmód) tényezőt figyelmen kívül hagytak.

Viszonylag biztosan kijelenthető, hogy a testmozgás bizonyított patofiziológiája révén hozzájárul a GERD kialakulásához. Az általános populációban azonban a testmozgás valószínűleg csökkenti a GERD kockázatát, de nincs befolyással a GERD szövődményeire.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink