hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Közös genetikai kockázati tényezővel bír az endometriózis és az IBS

A University of Queensland kutatói a Cell Reports Medicine folyóiratban megjelent cikkükben az endometriózis, valamint az irritábilis bél szindróma (IBS), a peptikus fekélybetegség (PUD) és a gasztrooesophagealis refluxbetegség (GERD) közös genetikai kockázatára világítottak rá.

Ez magyarázattal szolgál arra a tapasztalatra, hogy a 7-ből 1 nőt érintő endometriózisban szenvedő betegek körében miért gyakoribbak ezek a társbetegségek, mint a normál populációban.

Az endometriózis mellett az IBS kialakulásának valószínűsége kétszeres az egészséges nőkhöz képest, míg a GERD kockázata 1,4-szerese az átlag populációban megszokottnak. A kutatók a UK Biobank félmillió betegének adatait elemezve jutottak arra az eredményre, hogy az endometriózisnak két közös lókusza van az IBS-sel, és 12 közös lókuszon osztozik a GERD-del és a peptikus fekélybetegséggel. Ez az eredmény azt sugallja, hogy a háziorvosoknak a hasi fájdalommal és gasztrointesztinális tünetekkel hozzájuk forduló női betegeknél nem szabad figyelmen kívül hagyniuk az endometriózis lehetőségét.

Forrás: Sally Mortlock et al, Evidence of shared genetic factors in the aetiology of gastrointestinal disorders and endometriosis and clinical implications for disease management, Cell Reports Medicine (2023). DOI: 10.1016/j.xcrm.2023.101250.

Forrás: Medical Tribune
Forrás: Medical Tribune

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink