hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Októbertől idősügyi program

Egészség, biztonság és a magány enyhítése – ezzel a hármas céllal indul útjára ősszel az országos Idősügyi infokommunikációs program, írja a Magyar Idők.

Kapcsolódó cikkek

A program részleteiről Jeneiné Rubovszky Csilla szociálpolitikus, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa tájékoztatta a lapot. Mint mondta: a mostani program egy korábbi, 2015-ben indult modellprogramra épül, amely minden csatlakozni kívánó hátrányos helyzetű településen elérhetővé válik. A programhoz országosan 87 településközpont, 23 alközpont tartozik, és jelentős szerepet kapnak a tanyás települések is.

A mintaprogram célja egyrészt az idősödéssel járó két legnagyobb egészségügyi kockázat – a demencia és a stroke – megelőzése, a szakmai segítségnyújtás idejének optimalizálása, másrészt az idősek ellen irányuló bűncselekmények számának csökkentése, magányérzetük mérséklése, kapcsolatrendszerük kiépítése és fenntartása a digitális írástudás segítségével.

A számítógép használata azonban csak az egyik szelete a hamarosan induló országos infokommunikációs programnak. A vészjelző-állapotmérő karperec az idősek biztonságérzetét növeli. A víz- és ütésálló eszköz ugyanis rengeteg funkcióval van ellátva, objektív és szubjektív állapotot is jelez. Kétoldalú kommunikációra alkalmas, ha viselője rosszul lesz, csak meg kell nyomnia a közepén található piros gombot, amely azonnal vészjelzést küld a hivatásos gondozó vagy családtag telefonjára. A készülékkel az idős ember akár azonnal segítséget tud kérni abban az esetben is, ha otthonában baleset éri.

A karperec figyeli az egészségügyi adatokat is, amelyeket egy hónapon keresztül tárol egy erre alkalmas rendszerben. A program egy másik, az időskorral együtt járó egészségügyi kockázat, a demencia csökkentésére is megoldást kínál. A Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködve olyan számítógépes játékokat fejlesztettünk ki, amelyek egyrészt a magányt enyhítik, másfelől hozzájárulnak a kognitív képesség csökkenésének megakadályozásához, frissen tartják a használók szellemi képességeit.

További részletek

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!